Rijeka foto festival 2012.

13.11.–22.12.2012., MMSU, Mali Salon

Treći po redu Rijeka foto festival, predstavit će tri izložbe koje će se otvarati tijekom studenog. Započevši u utorak, 13. studenog u 19 sati u MMSU, predstaviti će dvadeset i šest autora kojima je tema pejzaž, a čiji se radovi s izuzetkom jedne autorice, nalaze u Zbirci fotografija MMSU-a.

Izložba nosi naslov Strpljivo oko, podsjećajući na objektiv fotoaparata, fotografa koji birajući kadar, strpljivo čeka trenutak, te gledatelja koji promatrajući fotografiju, pomno razabire detalje. Najstarija izložena fotografija seže u 1933. godinu, a najmlađa u 2011., donoseći uži izbor iz više od šesto fotografija iz Zbirke. Namjera je publici pokazati što sve možemo smatrati pejzažnom fotografijom. Nešto opsežniji katalog, čije grafičko oblikovanje potpisuje dizajnerski dvojac Marino Krstačić Furić i Ana Tomić, donosi primjere koji svjedoče o širokom rasponu pejzaža u fotografiji. U više tematskih cjelina, katalog predstavlja, panorame, noćne prizore i situacije iz urbanog života, te rjeđe zastupljene, ratne fotografije.
Izbor teme pejzaža proizlazi iz zapažanja da je pejzaž vrlo star motiv likovne umjetnosti, uz portret, predstavlja jedan od prvih tema fotografije. Kao primjer navodimo heliograf Josepha Nicéphora Niépcea, koji nosi naziv Pogled kroz prozor na travu, a službeno se smatra prvim svjetlosnim zapisom uopće. Listajući zbirku fotografije, obraditi će se nekoliko tema kao što su veza slikarstva i fotografije, podvrste i glavne odlike analogne naspram digitalne fotografije. Izložba će pokazati slijedeće autore: Viktora Hreljanovića, Josipa Klaricu, Tošu Dabca, Ranka Dokmanovića, Borisa Cvjetanovića, Darka Bavoljaka, Mariju Braut, Ivana Posavca, Pedru Meyera, Željka Vukušića, SofijuSilviu, Chrystel Lebas, Sandru Vitaljić, Marcusa Doylea, Isabelle Hayeur.
Sabina Salamon, iz kataloga izložbe

Strpljivo oko, pejzažna fotografija u zbirci MMSU
13. 11. – 22. 12. 2012., MMSU

Kustosica izložbe: Sabina Salamon

Projekt Tragovima Tose Dabca, Heiko Daxl, Ingeborg Fülepp i Sibylle Hoessler
22. 11. -22. 12. 2012., MMSU

Neposredno nakon otvaranja prve izložbe RFF-a, u drugom dijelu izložbene sale MMSU-a, u četvrtak, 22. studenog u 19 sati, predstavit ćemo zajedničku izložbu, nedavno preminulog Heika Daxla, te Ingeborg Fulepp i Sybille Hoessler, inspirirane radom Toše Dabca. U njihovoj izložbi osjeća se suprotnost nekad-danas, staro-novo, nepoznato-poznato,…što medij fotografije i videa s lakoćom mogu dočarati.
Izložba će u prostoru MMSU riječkoj publici pokazati ciklus fotografija i videa snimljenih u kolovozu 2011. u Rijeci, oslanjajući se na fotografije Toše Dabca iz njegovog Riječkog dnevnika. Autori Heiko Daxl i Ingeborg Fülepp boravili su dva tjedna u Rijeci u okviru EU projekta X-OP (http://www.x-op.eu/)u kojem je MMSU sudjelovao i pridonio istraživanju Riječke baštine s namjerom usporedbe i stvaranja nove tematske okosnice grada, nekad i sada. Projekt je i ove godine podržan od Grada Rijeke.
Na seriju fotografija i videa Daxla i Fülepp nadovezala se je i berlinska fotografkinja Sybille Hoessler. Referirajući se na Dabčev opus, napravila je nekolicinu portreta, ljudi s ulice iz perspektive današnjice. Ovaj rad bit će posložen u ritmičnoj promjeni starog i novog. Sliku i vizualno, popratit će zvukovi, kao i kolaži originalnih zvukova snimljenih na ulicama Rijeke i Zagreba.

Turistički pejzaži, Dik Bouwhuis
27. 11. -22. 12. 2012., Mali salon

Treći dio RFF-a otvorit će se u Malom salonu, 27. studenog. Zadržavajući se na temi pejzaža, kao i dosadašnji Rijeka foto festivali, izložba nizozemskog autora Dika Bouwhuisa okupit će tridesetak fotografija, pod naslovom Turistički pejzaži.
Izložba predstavlja ciklus koji je nastao u gotovo dva desetljeća obilaska (turističke) obale Sredozemlja, od Španjolske, snimljene početkom devedesetih, do Hrvatske i Crnogorske obale snimljenih prošle godine. Više od trideset fotografija velikog formata donijet će neobične prizore iz turističkog pejzaža obilježenog najčešće začudnom arhitekturom i opustjelim predjelima tijekom zimskog perioda. Izložba je realizirana suradnjom s HDLU Zagreb i Galerijom Zuccato iz Poreča.

Strpljivo oko, pejzažna fotografija u zbirci MMSU-a, 13. 11. – 22. 12. 2012., MMSU

Projekt Tragovima Tose Dabca, autora Heiko Daxla, Ingeborg Fülepp i Sibylle Hoessler, 22. 11. -22. 12. 2012., MMSU

Turistički pejzaži, samostalna izložba suvremenog nizozemskog fotografa Dik Bouwhuisa,   27. 11. -22. 12. 2012., Mali salon

Stručna vodstva:
MMSU, četvrtak, 15. 11. u 18 sati
MMSU, četvrtak, 29. 11. u 12 sati
Mali salon, utorak, 4. 12. u 18 sati
MMSU, utorak, 11. 12. u 18 sati


Tagovi