Program u MMSU povodom Međunarodnog dana muzeja

17.5.–21.5.2022.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti ove godine Međunarodni dan muzeja obilježava nizom programa u kojima posjetitelji mogu sudjelovati tijekom cijelog tjedna, a vezani su uz aktualnu izložbu ‘Riječi za gledanje’.

U srijedu, 18. svibnja, ulaz u Muzej moderne i suvremene umjetnosti bit će besplatan, a organizirano je i stručno vodstvo kustosice Vilme Bartolić s početkom u 12 sati. Istoga dana u 17 sati profesor Branko Metzger-Šober povest će publiku u šetnju od Osnovne škole Nikola Tesla do Riječkog nebodera, lokacije u čijim se aulama nalaze zidne slike umjetnika Vilima Svečnjaka i Carla Sbisàa, koje su nastale kao umjetnička ostvarenja u službi dviju različitih političkih ideologija. Program će se u 18:30 sati nastaviti u muzeju uz predavanje na temu ‘Očuvanje umjetnikove namjere u djelima suvremene umjetnosti’ muzejskog Odjela za zaštitu umjetnina kroz case study nekoliko suvremenih radova iz zbirke i razgovor s umjetnicima Larom Badurinom, Nemanjom Cvijanovićem i Igorom Eškinjom.

U radioničkom dijelu programa pripremili smo radionice za djecu i umirovljenike, kao i festivalski obiteljski program. U utorak, 17. svibnja, održat će se posebno izdanje dječje radionice MMSU Lab pod nazivom ‘Taktilni doživljaj’ na kojoj ćemo se upoznati s taktilnim radovima izložbe kao i opisima radova na brajici te naučiti osnove ovoga pisma pod vodstvom g. Emila Mandarića iz Udruga slijepih Primorsko-goranske županije. Umirovljenici se mogu prijaviti na dvodnevnu istraživačku radionicu umjetnice Lare Badurine pod nazivom ‘o Njima i Predmetima’ koja će se održati 20. i 21. svibnja, a zainteresirani se pozivaju da na radionicu donesu uporabni predmet koji im je posebno drag i koji će  na jedan dan pronaći privremeno mjesto unutar prostora izložbe.

Vodeći se ‘plesom’ kao temom ovogodišnje Edukativne muzejske akcije MMSU će u suradnji s festivalom Plesni zbirkus u subotu, 21. svibnja, u Dječjoj kući održati kreativnu drop-in radionicu izrade bedževa, a u izvedbenom programu će se predstaviti plesni ansambl za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica pod vodstvom koreografkinje Kate Foley s plesnom izvedbom koja je nastala u dijalogu s prostorom izložbe.

U online programu publika može prolistati katalog izložbe objavljen na web platformi Issuu te poslušati razgovor s Ksenijom Orelj i Vilmom Bartolić, kustosicama izložbe ‘Riječi za gledanje’, koji ujedno posjetiteljima služi kao audiovodstvo izložbom. Razgovoru je moguće pristupiti putem internet linka ili pomoću mp3 playera koji su dostupni u muzeju za besplatno korištenje tijekom posjeta izložbi.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je ‘Moć muzeja’ (‘The Power of the Museums’), a pokretač i organizator manifestacije od 1977. godine je Međunarodni savjet muzeja (ICOM). Ove godine temom je stavljen naglasak na društvenu ulogu muzeja te suočavanje s jedinstvenim izazovima kroz sve ključniju ulogu muzeja u obrazovanju i demokratizaciju kulture. Propituje se uloga suvremenog muzeja kao agenta pozitivnih promjena u kontekstu problema koji oslikavaju naše doba kroz tri podteme: Moć ostvarivanja održivosti, Moć inovacija u digitalizaciji i dostupnosti te Moć izgradnje zajednice.

Prijave na programe ‘Obnovljeno / Zaboravljeno – šetnja od Tesle do Nebodera’ i radionicu za umirovljenike ‘o Njima i Predmetima’ primaju se putem telefona na (0)51 492 615 ili e-maila na ivana.lucic@mmsu.hr.