Predstavljanje knjige Sandre Uskoković „Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru“

28.10.2019. u 19h, MMSU

Knjiga predstavlja radove hrvatskih umjetnika od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas koji istražuju kako percipiramo, zamišljamo, doživljavamo i oblikujemo javni prostor.

Podijeljena je u devet poglavlja koja pokrivaju teoretske, istraživačke i praktične pristupe dokumentiranja i djelovanja na javni prostor i grad, kroz različite umjetničke formate, uključujući ispitivanje načina na koji naša percepcija i sudjelovanje u urbanom okolišu bivaju izmijenjeni interakcijom umjetničkih praksi i projekata koji se bave javnim prostorom.

Feđa Vukić, voditelj studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, navodi da je knjiga Sandre Uskoković kritička studija, s obzirom na temu opstojnosti i spoznajnog potencijala umjetničkih intervencija u javnom prostoru kao jednog od glavnih instrumenata demokracije.

“Ta je problematika s pravom posebno locirana i preispitana na primjeru jednog tranzicijskog konteksta, kakav je aktualni u Hrvatskoj, odnosno u gradovima koji, svaki na svoj način, proživljavanju nestanak javnosti i javnog prostora. U takav interpretacijski horizont autorica ugrađuje umjetničke prakse kao aktivnosti koje otvaraju mogućnosti za inkluzivniji pristup inoviranju smisla javnog prostora, predstavljajući umjetnike poput Tomislava Gotovca, Sanje Iveković, Zlatka Kopljara, Siniše Labrovića, Slavena Tolja, Igora Grubića, Bacača Sjenki, Petra Grimanija, Zorana Pavlića, Sandre Sterle, Kugla glumišta i drugih.

Sandra Uskoković nudi mogućnosti posve novih sustava za procjenu vrijednosti umjetničkog djelovanja – ne samo djela kao konačnog produkta utemeljenog na idealu radioničke izvrsnosti nego umjetnosti kao humanog djelovanja sa spoznajnom kvalitetom kao i discipline koja potiče na interakciju ljudi, ne samo u urbanom kontekstu.“

Pored autorice Sandre Uskoković, na predstavljanju knjige u Rijeci u razgovoru će sudjelovati Daniela Urem, predsjednica udruge  Kreativna alijansa kulture, Boris Bakal, multimedijalni umjetnik i suosnivač međunarodne kreativne platforme Bacači Sjenki te Andrej Mirčev, teoretičar izvedbenih umjetnosti, vizualni umjetnik i dramaturg koji će moderirati razgovor,  uz prisustvo Slavena Tolja, ravnatelja MMSU-a.

Sandra Uskokovć rođena je 1971. u Dubrovniku. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Zagreb na Odsjeku za povijest umjetnosti. Radila je kao istraživačica i stipendistica u ICCROM- u (Rim, 2003.) i UNESCO-u (Pariz, 2005. – 2006). Magistrirala je na George Washington Universityju 2004. a doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za povijest umjetnosti 2010. godine. Izvanredna je profesorica Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Svoje interese za likovno i literarno objedinjuje pišući članke i recenzije za niz domaćih i stranih časopisa. Sudionica je brojnih međunarodnih stručnih konferencija i simpozija u SAD-u, Aziji i Europi, i dobitnica prestižnih nagrada/stipendija u području umjetnosti: Getty Institute (New York), Samuel H. Kress, Graham Foundation (Chicago).  Objavila je dvije knjige u izdanju Antibarbarus d.o.o, Zagreb i doktorsku disertaciju u izdanju Ex Libris, Zagreb te posljednju knjigu „Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru“ u izdanju UPI2M books, Zagreb, 2018. Njeno područje istraživačkog interesa obuhvaća umjetničku kritiku, teoriju i povijest arhitekture, kulturalne studije, vizualnu kulturu i suvremene umjetničke prakse.

Riječko predstavljanje knjige dio je najavnog programa velike međunarodne izložbe „90-e: Ožiljci“ planirane za svibanj 2020. godine kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći.

Predstavljanje knjige: ponedjeljak 28.10. u 19 h