Popratni program izložbe Splendid pop

18.6.2010. u 00h

U okviru izložbe Splendid Pop, u srijedu, 9. lipnja s početkom u 18 sati ugledni stručnjaci, profesori i predavači s riječkog sveučilišta održat će niz predavanja koja će razmatrati pojavu pop-arta iz različitih perspektiva.

U okviru izložbe Splendid Pop, u srijedu, 9. lipnja s početkom u 18 sati ugledni stručnjaci, profesori i predavači s riječkog sveučilišta održat će niz predavanja koja će razmatrati pojavu pop-arta iz različitih perspektiva.

Utjecaje umjetničkog pravca pop-arta na arhitekturu, u svom će predavanju obrazložiti Krešimir Rogina, ugledni arhitekt te dobitnik mnogobrojnih međunarodnih priznanja. Jerica Ziherl, ravnateljica MMSU, osvrnuti će se na umjetnički aspekt pop-arta te na njegove utjecaje u pop kulturi, dok će se Nenad Roban, poznati dizajner nakita, predavač na Akademiji primijenjenih umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu usmjeriti na proučavanje utjecaja pop-arta na vlastito iskustvo i djelovanje.  Nikica Petković, izvanredni profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, govorit će o utjecajima pop-art pokreta na književnu scenu na što će se nadovezati i Iva Žurić, znanstvena novakinja s istog odsjeka. Ana Peraica, medijska teoretičarka analizirat će pojavnost pop-arta u digitalnoj kulturi, Ante Vladislavić, dekan Akademije primijenjenih umjetnosti govorit će o odnosu mode i pop-arta, a Benedikt Perak istaknut će duhovne i spoznajne doprinose pop-art pokreta.

U sklopu predavanja, Ivan Sršen iz izdavačke kuće Sandorf predstavit će nagrađenu biografiju Andyja Warhola Warhol Spirit, autorice Cécile Guilbert, koju će posjetitelji imati priliku kupiti po promotivnoj cijeni.

Krešimir Rogina: POP-ARH – Ka efemerizaciji monumentalnog

Jerica Ziherl: Andy Warhol prince of Pop

Nenad Roban: SOUNDSITES report Living POP making ART or Take a walk on a vibe side

Nikica Petković: Lječilište jezik, od Seula do JFK-a

Iva Žurić: Paul Austerova Newyorska trilogija – narativna koncepcija prostora

Ivan Sršen: Predstavljanje knjige autorice Cecile Guilbert, Warhol Spirit

Ana Peraica: Pop Art Add Ins – od reprodukcije do koda za generiranje Pop-artizma (art-ish) u Photoshopovom Add-inu

Ante Vladislavić: Moda: pop /anti-pop

Benedikt Perak: Pop-art i postmoderna duhovnost

 

Interdisciplinarna predavanja o pop-artu.
Predstavljanje knjige Warhol Spirit, autorice Cécile Guilbert