Performans u sklopu “Risk Changea”: par minuta u cipelama migranata

26.4.2019. u 19h, MMSU

U petak 26.4. u 19 sati u MMSU-u će biti izveden performans polaznica plesne radionice koju kao dio umjetničke rezidencije u sklopu projekta “Risk Change” u Muzeju upravo provodi francuska umjetnica Manon Avram te njene kolegice Fanny Avram i Melanie Venino.

Polazište radionice koja se u MMSU-u odvija od utorka, dokumentarni je film “Spectres are Haunting Europe” Marie Kourkoute koji komentira pokušaje prijelaza granice u Idomeni u Grčkoj. Stoga se Manon na radionici fokusirala na situacije ljudi u zaustavljenom pokretu, izbjeglica u čekanju, stajanju u redu i blokiranoj mobilnosti, pritom koristeći tehnike ponavljanja i desinkronizacije.

Kao rekviziti se pak koriste cipele, kao simbol maratonskih putovanja izbjeglica ali i kao predmet koji razotkriva životne uvjete njegovog vlasnika/vlasnice.

Manon Avram izlagala je i na nedavno zatvorenoj izložbi “Bijeg”, o čemu kaže: „Nakon stvaranja, i izlaganja na temu integracije i imigracija, željela sam nastaviti raditi na ovoj temi. Performance koji ćete moći vidjeti u petak početak je rada koji se temelji na filmu Marie Kourkoute; na nekima od prizora iz filma koji prikazuju ljude u čekanju (stojeći u redu za obrok…) ali također i s voljom da pređu granicu između Grčke i Makedonije. To stanje tijela u situaciji čekanja (i hodanja i trčanja) baza su za koreografiju našeg performansa. Ono također govori o odsutnosti; odsutnosti onih koji su napustili svoje zemlje i koji su prešli jednu zemlju da bi posrnuli u drugoj”, navodi Manon Avram.