„Par – Nepar“: izložba u Galeriji Pik u Rabu

31.5.–12.6.2019., Galerija Pik, Rab

U Galeriji „Pik“, u petak 31. svibnja u 21 sat, otvara se izložba radova iz zbirke MMSU-a pod nazivom “Par – Nepar”.

Vilma Bartolić, viša kustosica MMSU, odabrala je radove sljedećih umjetnika: Dušan Džamonja, Oton Gliha, Ivo Kalina, Albert Kinert, Ivan Kožarić, Zlatko Prica, Kosta Angeli Radovani.

Izložba “Par – Nepar” upućuje na dvojnost, istovremenu sličnost što ne isključuje međusobno oponiranje radova nastalih na istu ili sličnu temu, u istom vremenskom razdoblju, izrađenih u različitom mediju.

Stvaralački proces, formalni izgled dovršenog umjetničkog djela i njegov vizualni doživljaj u velikoj su mjeri uvjetovani medijem u kojem je rad izrađen. Medij, radi li se o slici, crtežu, grafici, skulpturi ili nekoj drugoj likovnoj tehnici, ima svoje zakonitosti, ograničenja ili prednosti, a umjetnički rad u suglasju je sa svim njegovim specifičnostima. Istovremeno, u ovom kontekstu, likovni jezik autora ne gubi svoj identitet već ostaje prepoznatljiv i dosljedan što se iščitava u svakom segmentu izložbe “Par – Nepar”.

Sedam umjetnika iz muzejske zbirke predstavljeni su radovima postavljenima u par, tako da je crtež oponiran skulpturi, slika crtežu, grafika slici…

Postav u rapskoj galeriji „Pik“, na adresi Ivana Rabljanina 3, može se pogledati do 12. lipnja.

Organizator izložbe je Pučko otvoreno učilište Rab u partnerstvu s Udrugom Livingstone.