Noc muzeja 2010.

29.1.2010. u 18h, MMSU

Ovogodišnja Noć muzeja otvorila je priliku za riječku premijeru svjetlosne instalacije Latency(Atrio) Ivane Franke, koja je od 2009. u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

18 – 20 sati

Fluidni svijet sjena
Kreativna radionica polaznika W-ateliera pod vodstvom umjetnice Izabele Peculić. Radionica je otvorena i drugim zainteresiranim učenicima osnovnih škola.
Svjetlosno-prostorna instalacija koju će izvesti polaznici radionice, bit će postavljena u središnjim ‘boksovima’  izložbenog prostora MMSU.

19 i 20 sati

Razgovor o svjetlosnoj instalaciji Latency (Atrio), Ivane Franke vodi muzejski pedagog Milica Đilas

Latency (Atrio) je dio projekta autorice koji je izložen na 52. Venecijanskom Biennalu likovnih umjetnosti 2007. Franke je prvi  puta predstavljala Hrvatsku na Venecijanskom Biennalu arhitekture 2004., zajedničkim radom Frameworks s arhitektima Petrom Miškovićem, Tomom Plejićem i Leom Pelivan.
Svjetlost, pokret, arhitektura i prostor, su ključni pojmovi radova Ivane Franke. U duhu perceptualnih istraživanja kinetičke umjetnosti i Novih tendencija šezdesetih godina 20. stoljeća, autorica gradi suptilne ambijentalne konstrukcije koje izazivaju pasivnu prirodu vizualnog doživljaja i tradicionalnog načina gledanja umjetnosti. Eksperimentira unutar uskog izbora materijala, najlonskog konca, pleksiglasa, ili LED rasvjetnih tijela, koji su upotrijebljeni i u Latency.
I u ovom projektu, jednostavnim materijalima i minimalističkom estetikom produkcije, dostiže maksimum optičkih i prostornih senzacija. Redefinira zadani galerijski prostor i otvara ga u nestabilnim, promjenjivim, latentnim odnosima na koje asocira i samim naslovom rada. Filigranska svjetlosna struktura iznova propituje našu percepciju, igru naših osjetila i privide percipiranih pojava inicirane optičkim podražajima. Pomno razrađen koncept bazira se na tvorbi pravilnog rastera geometrijskih konstrukcija i rasporeda LED lampica. Dvije tisuće LED lampica spojeno je na računalo preko kojeg se pokreće njihovo paljenje i gašenje. Svjetlom iscrtana prostorna matrica u zamračenom okruženju stvara privid bestežinskog geometrijskog objekta neopipljivih granica, fluidnih fokusa. Latency gasi standardnu galerijsku rasvjetu, te u interakciji s izložbenim prostorom izlaže svjetlost kao vlastiti medij, u vidu sofisticirane instalacije Light-art predstavljajući jedan od izazova unutar otvorenog i proširenog područja suvremene umjetnosti.

Posebne zahvale za postav rada Ivane Franke, Latency (Atrio): EART lights (scenska-dekorativna LED rasvijeta, Zagreb), http://www.eart.hr/

21 – 1 sat

VJ-ing@mmsu
VJ-ing: lole.kee.bolek, DJ-ing: Miće mace.
Multimedijski program u Noći muzeja okrenut je VJ-ingu, specifičnom obliku medijske umjetnosti i nove medijske kulture. VJ-ing je tridesetak godina integralni sadržaj međunarodne klupske scene, a od devedesetih godina 20. stoljeća postaje i posjetitelj muzejskih i izložbenih prostora. U kontekstu suvremene umjetničke prakse, najbliži je video umjetnosti, uz koju ga vezuje slična oprema, tehnologija i estetika, ali je VJ-ing – umjetnost video performansa – specifičan po izvedbi uživo i pred publikom. U teoriji medijske kulture naziva se i sinestetskim performansom, fuzijom pokretnih slika, muzike, boja i svjetlosti u interakciji s prostorom i publikom.
U Muzej moderne i suvremene umjetnosti VJ-ing@mmsu.hr dovode riječki audio-vizualni tandemi i dugogodišnji suradnici miće mace i lole.kee.bolek. Multimedijski program stvara vremenski i vizualno promjenjivo okruženje, otvara nov doživljaj i percepciju posjetitelja unutar izložbenog prostora.
Video performansi i instalacije utemeljeni su na kompjutorskom povezivanju, te nude nekoliko scenarija u kojima promatrač može birati vlastiti put. Pluralna sadržajna koncepcija obuhvaća prezentaciju dosadašnjih VJ kreacija pozvanih autora, te pojedine tematske isječke vezane uz sam Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji se ovom privremenom izložbom otvara u prostoru virtualne stvarnosti. U sklopu VJ-inga kao dio vizualnog materijala prikazat će se pojedini umjetnički radovi iz zbirke slikarstva, te arhitektonski projekt nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na lokaciji nekadašnje tvornice Rikard Benčić. Novomedijska vizualna struktura zatvorenom fizičkom prostoru pridodat će kvalitete digitalne domene, simultanosti, promjenjivosti i fluidnosti, mogućnosti rekonstruiranja, transformiranja, interaktivnih spajanja i transformiranja  izvorišnih slika.

Za vrijeme trajanja Noći muzeja u MMSU organizirat će se prodaja kataloga po vrlo povoljnim cijenama.

Provedite Noć muzeja u MMSU uz Cedevitu GO! (sponzor Atlantic Grupa)

Razgovor o svjetlosnoj instalaciji Latency (Atrio), Ivane Franke vodi muzejski pedagog Milica Đilas