Nikola Ukić: Make a Wish

1.3.–24.3.2024., Galerija Waldinger, Osijek

U petak 1. ožujka u 19 sati, galerija Waldinger otvara samostalnu izložbu Nikolu Ukića, riječkog autora s düsseldorfskog adresom, značajnog za istraživanja na polju suvremene skulpture. Pod naslovom Make a wish (Zaželi želju), izložba predstavlja najnovije radove potaknute idejom dijaloga s prostorom u kojem su izloženi, a nastavak je istoimene izložbe održane prošle godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

U osječkom postavu Ukić se usredotočuje na monumentalnu arhitekturu galerije Waldinger te izlaže instalaciju velikog i modularnog formata pod nazivom Kolo (ples mrtvih). Sastavljena od četrdesetak parova ruku koje lebde u prostoru, instalacija se opire jednoznačnoj interpretaciji. Osvrće se na stisak ruke kao izraza zajedništva i prijateljstva, no budući da su ruke predstavljene u formi amputiranoga necjelovitog tijela, rad istodobno budi uznemirujuće senzacije zazornog. Sklon estetici proturječnog, Ukić doziva igru i solidarnost koje susrećemo u formi kola u narodnim plesovima, ostavljajući naznake poljuljanih kriterija zajedničkih interesa i krize uzajamnosti.

Nadovezujuća karika osječkog postava predstavlja i 3D animacija znakovitog naslova Make a Wish (Zaželi želju) koja u izmaštanoj virtualnoj realnosti prostor galerije Waldinger puni vodom, čime gledatelja involvira u fizičko iskustvo prostora u kojem bitna komponenta postaje zvučna pozadina. Pomna kalkulacija načina izvedbe kao i prepuštanje nepredvidivim okolnostima koje proizlaze iz interakcije s industrijskim i sintetičkim materijalima, odmiču se od kiparske tradicije orijentirane na plemenite materijale i cjelovite figurativne prikaze. Ukić se posvećuje pitanjima što skulptura danas može biti i na koje je sve načine povezana s društvenim i proizvodnim odnosima.

Životopis

Nikola Ukić (Rijeka, 1974.) umjetničko školovanje započinje u Rijeci na tadašnjemu Filozofskom fakultetu, Odsjek za likovnu kulturu (1993. – 1995.). Studij nastavlja na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu od 1995. do 1999., a od 2000. do 2004. na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu gdje je diplomirao u klasi Georga Herolda. U Düsseldorfu živi više od dvadeset godina.

Ukićev rad seže od efemernih instalacija i site specific skulptura do digitalnih grafika, videa i performansa. Njegova umjetnička praksa fokusirana je na propitivanje kiparskih strategija, istraživanje tradicionalnih postavki i modernističkih protokola. Bavi se interakcijama između autentičnosti i fikcije, esencijalnog i marginalnog te se usredotočuje na pitanja kulturnog prevođenja. Kontinuirano podvrgava skulptorske procese različitim kontaminacijama, bilo uključivanjem drugih medija na epidermu svojih skulptura ili odabirom kiparskog procesa u kojem naglašava procesualnost kiparstva dovodeći tako u pitanje samorazumljivost umjetničke geste i samodostatnost skulpture.

Sudjelovao je na brojnim izložbama i dobitnik je nekoliko stipendija i rezidencija. Duži niz godina djeluje i kao predavač na umjetničkim školama, a trenutačno radi kao znanstveni suradnik na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Siegenu, Njemačka. Kustos (s N. Ivančević) izložbe umjetnika NRW-a u MSU Zagreb 2014. godine.

Izložbe (izbor): Schweben, Hengesbach Gallery, 2019., Form follows, PAEC, Freiburg, 2015., Blow up, Schloss Borbeck, Essen, 2015., Projective cast, MSU, Zagreb, 2013.

Potpore i nagrade: Neustart Kultur 2020., Zaklada Kunstfond 2017., Nagrada za mlade talente Zaklade za umjetnost NRW 2014., New Talents Art Cologne 2007., Nagrada Umjetničke akademije i pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Cité Paris 2002.

 

Suradnici na izložbi: Marko Mrvoš (3D modeliranje/animacija), Philip Phoening (zvuk)

Kustosice: Ksenija Orelj, Sabina Salamon (MMSU, Rijeka)

Partner: Gradske galerije Osijek

Sufinancirali: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija, PGŽ

 

Fotografija: Make a Wish, videostill, 3D animacija, 2.58 min 2024. (3D modelling: Marko Mrvoš, Philip Phoening (sound)