Nermin Duraković – Sjevernjačka inzularnost

18.5.–10.6.2015., MMSU

Riječ inzularnost* sinonim je za nepoznavanje drugih i drukčijih kultura, ideja ili ljudi, onoga što je izvan granica našeg iskustva. To je također i sinonim za izolirano stanje otoka. Inzularnost je vrlo prikladna riječ za oblik ljudske neukosti koja se očituje na strukturnoj, institucionalnoj i osobnoj ljudskoj razini, a koja je danas prisutna u društvima sjeverne Europe – premda nije ograničena samo na njih.

Ovaj oblik ljudske inzularnosti, ili bolje rečeno, društvenopolitičkog stanja u Danskoj, polazište je, ali i žarište, umjetničkog rada vizualnog umjetnika Nermina Durakovića tijekom proteklih deset godina. U svojoj umjetničkoj praksi Duraković se bavi prostorima, fizičkim okruženjem i psihičkim stanjima što sačinjavaju dio života ljudi koji žele početi ispočetka u toj zemlji.
Radovi na izložbi sastoje se od instalacija koje spajaju video, animaciju i zvuk. Daju obličje neravnoteži te uprizoruju ljudska stanja koja nisu dio medijskih izvještaja ili priča namijenjenih javnosti, ali koja su sveprisutna u danskom društvu. Ova izložba govori o stvarnim slojevima onoga što danski povjesničar kulture Jeppe Wedel-Brandt naziva „poviješću nacionalizma i ljudske degradacije“.

O umjetniku: 

Nermin Duraković je vizualni umjetnik koji živi i radi u Kopenhagenu u Danskoj. Rođen je u bivšoj Jugoslaviji, u današnjoj Bosni i Hercegovini (1979).  Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti na otoku Finu (Danska), a izlagao je u muzejima i galerijama u Danskoj i drugim europskim zemljama. Osim umjetničkog rada, Duraković je pokrenuo nekoliko društvenih inicijativa usmjerenih na društveno politička i kulturna pitanja.

http://nermindurakovic.com

http://socialcontext.eu

(*) inzularnost, imenica

1. nepoznavanje ili nedostatak zanimanja za kulture, ideje ili ljude koji su izvan granica vlastitog iskustva: primjer britanske inzularnosti
• manjak kontakta s drugim ljudima: sputavajuća inzularnost dječjeg postojanja.

2. stanje otoka:  dokazao je inzularnost Van Diemenove zemlje otplovivši je 1798. godine.

Foto: Meanwhile, Active passivity, fotografija

Otvorenje: 18.5. u 20 sati, MMSU