Neli Ružić: Prekasno je za odustajanje

20.6.2024. u 21h

Intervencija Prekasno je za odustajanje umjetnice Neli Ružić bit će postavljena na dvorišnom pročelju MMSU-a i javnosti predstavljena u četvrtak, 20. 6. u 21 sat. Idući dan u 19 sati održat će se razgovor s umjetnicom Neli Ružić i Irenom Bekić, ravnateljicom Umjetničkog paviljona, Zagreb.

 

Nova umjetnička intervencija u kvartu svjetlosni je natpis od četiri riječi. I kaže: Prekasno je za odustajanje. Nastanjuje se na dvorišnom pročelju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Nalik urbanom grafitu pulsira poput kolektivnog nesvjesnog. 24/7 svijetli prema art-kvartu, prema Rijeci i ponajviše prema budućnosti. Usprkos aktualnom vremenu kriza i posrtanja, iscrpljujuće tranzicije, poručuje: Prekasno je za odustajanje.

Ideja za ovaj svjetlosni urbani grafit nastala je prilikom osmišljavanja kustoske koncepcije Hitnost za Festival suvremene umjetnosti u Omišu 2020., kada je Neli zapisala, Odavno je za sve prekasno, ali prekasno je i za odustajanje. Prva lokacija umjetničke intervencije bila je putnička stanica, ulazna zgrada Željezničkog kolodvora u Zagrebu. Obraćala se pješacima, putnicima, migrantima, ljudima koji pokušavaju nekuda stići. Kako kaže autorica, Htjela sam unijeti kontemplativnu i poetsku dimenziju u svakodnevnicu, stvoriti prostor bliskosti i brige. Nadala sam se da ova sintagma može osnažiti, dati malo nade onima koji su u teškim životnim situacijama. (…) Jedino što se čini utočištem je zajedništvo i solidarnost ali i aktivna svijest da smo dio složenih i međusobno ovisnih bioloških i geoloških sustava.

Besubjektna rečenica čiji subjekt implicitno može biti svatko, izaziva nadu u drugačije sutra, u usporavanje i prepravljanje, neodustajanje. Pritom izbjegava samouvjerenu pozu i velika obećanja, ali i pokoru i stanje trpljenja. Obraća se lokalnom điru, građankama i građanima Rijeke, priziva ustrajnost i radost zajedništva. Ima dobrih vijesti! Budućnost svega ne postoji. Postoji ‘sve’, ali mi ne znamo što je to, pa nema smisla pričati o tome… ne postoji nikakva ‘Budućnost’ uklesana u kamen prema kojoj neizbježno koračamo… Postoji beskonačan broj mogućih budućnosti, a koju ćemo dobiti ovisit će dijelom o odlukama koje sada donesemo. Margaret Atwood, ‘Budućnost svega’

Neli Ružić (Split, 1966.) je multimedijalna umjetnica koja istražuje percepciju vremena i različite aspekte temporalnosti u odnosu na povijesne narative, preklapanja osobnog i kolektivnog sjećanja i migracije. U svojoj umjetničkoj praksi koristi različite medije i forme poput intervencija u javnom prostoru, objekata, instalacija i video instalacija te procesualnih radova koji uključuju arhivske i dokumentarne prakse. Imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj, Europi, SAD-u i Latinskoj Americi. Dobitnica je druge nagrade T-HTnagrada@msu.hr, MSU, Zagreb (2016.), stipendije Conacyt, Meksiko (2012.-2013.); stipendije Grada Splita (1996.), stipendije ArtsLink (1996.) za rezidenciju u Headlands Center for the Arts, Sausalito, SAD te Nagrade Biennala Mladih, Moderna Galerija u Rijeci (1993.). Njeni radovi se nalaze u kolekcijama Galerije umjetnina u Splitu, MMSU Rijeka, MSU Zagreb, Galerije Marino Cettina u Umagu, Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona. Ružić je diplomirala slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i magistrirala na Facultad de Artes, UAEM, Meksiko. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko City gdje od 2003. do 2012. godine predaje na ENPEG La Esmeralda, Centro Nacional de las Artes. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti u Splitu gdje 2014. osmišljava koncept i program Galerije Škola koju vodi do 2018. godine. Od 2021. godine predaje na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split. Živi i radi u Splitu.

Kustosica: Ksenija Orelj
Podrška: Grad Rijeka

Foto: Neli Ružić, Prekasno je za odustajanje, 2023. photo: ©Jasenko Rasol