MMSU program za festival Tobogan 2021.

24.6.–7.7.2021., MMSU, Dječja kuća

Dječja kuća, napokon kao zgrada od betona i čelika, dočekuje peto izdanje festivala Tobogan jedinstvenu riječku manifestaciju koja početkom ljeta i pod geslom “aktivne ferije za djecu” kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja donosi u grad posebnu energiju i veselje.

Ovogodišnji Tobogan traje od 24. lipnja do 7. srpnja, a polaznike očekuju 22 radionice, vođene šetnje (gradom, Šumom Striborovom i Dječjom kućom), predstave, projekcije filmova, pričaonice, gaming turnir, druženje s jutjuberom, larp i piknik!

U nastavku donosimo program koji je MMSU pripremio za ovogodišnji Tobogan, a svi muzejski programi su besplatni:

 

 

 

Kostimografija grada

Vikend radionica koja spaja likovnu umjetnost, arhitekturu i kostimografiju

 

Vrijeme održavanja: subota 26.6. i nedjelja 27.6. / 10 – 14 sati

Dob: 9 – 12

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: Kontejner @Dječja kuća

Voditeljica: umjetnica Lana Stojićević

Broj sudionika po grupi: 10

Izradite svoju kuću, ne bilo kakvu kuću, nego kostim – kuću koju ćete obući i s ostalim kreativcima tako osmisliti neki svoj novi grad.

Na vikend radionici “Kostimografija grada” polaznike očekuje izrada kostima od kartona u obliku raznolike arhitekture. Osmišljavat će svoje kuće, zgrade ili nebodere i tako imaginarno sudjelovati u oblikovanju javnog prostora. Ovo će biti odlična prilika da se upoznaju i s osnovnim pojmovima urbanizma, a odjeveni u svoje kostime-kuće zajedno će izgraditi svoj novi grad. U svemu će ih voditi Lana Stojićević, mlada je šibenska multimedijalna umjetnica, koja se u svom radu često bavi odnosom arhitekture, društva i urbanizma.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: http://bit.ly/Kostimografija_grada

Reži, crtaj, gradi

kolažno – crtački izazov

Vrijeme održavanja: utorak 29.6. /  10 – 12 sati

Dob: 8 – 11

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: dnevni boravak @Dječja kuća

Voditelj: umjetnik Marko Tadić

Broj sudionika po grupi: 10

Radionica “Reži, crtaj, gradi“ vodi nas u kolažno-crtački izazov slaganja likovnih elemenata u nove cjeline koje zatim mogu postati što god mali autori zamisle. 

Od kolažnih elemenata gradit ćemo nove začudne kombinacije i zatim ih dodatno obogatiti crtežima. U tom procesu vodit će nas Marko Tadić, umjetnik koji je predstavljao Hrvatsku na velikim međunarodnim izložbama poput Bijenala umjetnosti u Veneciji ili prvom Bijenalu u Anrenu u Kini. No osim što je samostalni umjetnik koji stvara u svijetu crteža, kolaža, instalacija i stop animacije, i ovakve radionice za djecu česta su mu praksa.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: http://bit.ly/ReziCrtajGradi

 

Svjetorama

Radionica diorama

Vrijeme održavanja: srijeda 30.06. / 10 – 12 sati

Dob: 8 – 11

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: terasa @Dječja kuća

Voditeljica: umjetnica Tanja Blašković

Broj sudionika po grupi: 10

Čudan neki naziv radionice, zar ne? Stvorili smo novu riječ jer ćemo stvarati i svoje nove male svjetove i igrati se iluzijom dubine.

Diorame su umanjene trodimenzionalne scene, a mogu biti dio filmskog seta, kazališne scene, maketa ili prava mala umjetnička djela. Polaznici će kroz radionicu izraditi svoje diorame koje ćemo nazvati “Svjetorame” te će tako sagraditi svoj mali svijet brežuljaka, planina i raznolikih krajolika. Diorame će se izrađivati od raznobojnog kartona i papira uz dodatak pomičnih žičanih elemenata koji će, kada se različiti slojevi kartona spoje, dati iluziju dubine.

Radionicu će voditi Tanja Blašković, čije murale pune flore i faune možete zamijetiti u nekoliko riječkih kvartova, ali nisu joj strani ilustracija, kostimografija i scenografija ili pak izrada umjetničkih instalacija od recikliranih materijala.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: http://bit.ly/Svjetorama

 

Street art šetnja

vođena šetnja riječkim street artom za malene i velike

Vrijeme održavanja: četvrtak 1.7. / 19 – 20:30 sati

Dob: 7 + (uz pratnju roditelja)

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: Vodovodna i Ružićeva ulica

Voditeljica: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja

Broj sudionika po grupi: 20

Obucite udobnu obuću, donesite sa sobom radoznalost i radost gledanja, jer boje i poruke pršte sa zidova, stupova i asfalta street arta. Krenite s nama uzvodno uz Rječinu na street art avanturu.

Street art je umjetnost koju možete sresti na nekom uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona.

Ona je podložna promjenama, kiši i suncu, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno izblijedi… no dostupna je svim slučajnim ili namjernim prolaznicima. U street art avanturu krenut ćemo uzvodno Rječinom i prošetati Vodovodnom i Ružićevom ulicom. Obići ćemo murale i street art intervencije nastale tijekom projekata Spajalica i Rijeka Murala, među kojima se ističu oni hrvatskih i međunarodnih autora poput Mirona Milića, Lonca, OKO, Arteza, Isaaca Cordala, Pejaca i Sebasa Velasca.

U šetnji djeca sudjeluju zajedno roditeljima ili punoljetnim/om članom/icom obitelji.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: http://bit.ly/StreetArtSetnja

 

Stog(a), ponovimo!

Radionica s mirisom sijena 

Vrijeme održavanja: četvrtak 1.7. i petak 2.7. / 10 – 13 sati

Dob: 8 – 11

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: prizemlje @Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Voditeljica: umjetnica Marina Rajšić

Broj sudionika po grupi: 10

Za početak polaznike vodimo kroz svijet prirode i prirodnih pojava, zemlje, sunca i neba u radovima Ivana Kožarića na izložbi “Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji”, a zatim ćemo se upoznati i s Kožarićevim radom “Stog sijena”, postavljenom uz riječki Korzo u veljači 2020. godine. Uz umjetnicu Marinu Rajšić proći ćemo slojevitim procesom nastanka stoga – od rasta trave, košnje, sakupljanja, sušenja i izgradnje stoga. Crtat ćemo i “graditi” travke i sijeno tušem i perom na papirima velikih formata, a zatim s papira prijeći na izgradnju pravog malog stoga sijena. Bit će tu naravno i igre sa sijenom, ali ovo nije samo radionica o sijenu… Zavirit ćemo u Kožarićev svijet u kojem je stvarao “novi svijet, nova brda, nove gradove”!

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: http://bit.ly/StogaPonovimo

Moje tijelo kao senzor, kao tool kit, kao toplomjer

Dvodnevna radionica

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 5.7. i utorak 6.7. / 10 – 14 sati

Dob: 10 – 13

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Dječja kuća

Voditeljica: umjetnica Petra Mrša

Broj sudionika po grupi: 8

Dvodnevna radionica koja započinje jednim posebnim radom velikog umjetnika, a završava zajedničkim videom polaznika. 

Osjetilo sluha, njuha, okusa… razmišljanje, doživljavanje, vrednovanje… kao funkcije, kao ‘’featuresi’’, mogućnosti naših tijela. Računala računaju, toplomjeri mjere temperaturu, a ljudska tijela… što mogu, čemu služe?

Na dvodnevnoj radionici kroz tehnike opažanja, razgovora, snimanja u green screen studiju i montaže, zajednički ćemo napraviti video koji se upušta u potragu za odgonetavanjem ovog pitanja.

Kao početak potrage, poslužit će nam crtež Ivana Kožarića u kojem autor piše: “Svakog dana moramo osvajati život, jer mi smo mrtvi ako nismo sasvim živi“, kao što treba osvajati i dinamično dvorište nove Dječje kuće!

Radionicu vodi umjetnica i fotografkinja Petra Mrša u čije se radionice rado uključuju sve dobne skupine, a Dječja kuća nije joj strana. Neki će se sjećati jedne zimske noći prije tri godine kada je Petra s mnoštvom djece i ogledala izvela akciju “Svjetlosni kolaži“ na zidovima Dječje kuće koji su tada strpljivo čekali uređenje.

Prethodno znanje nije potrebno.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: http://bit.ly/kaoToplomjer

 

Radionica MMSU Lab – “Otisak kuće”

Upoznavanje Dječje kuće uz kreativnu radionicu

Vrijeme održavanja: ponedjeljak 5.7. / 17:30 – 19 sati

Dob: 7 – 10

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: kontejner @Dječja kuća

Voditeljica: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja

Broj sudionika po grupi: 10

Krenite s nama u avanturu otkrivanja Dječje kuće koja će završiti na krovnoj terasi uz kreativnu radionicu gdje ćemo uprljati prste otiscima raznolikih motiva.

Dječja kuća je kao “čarobna kutija” umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu bloka bivše tvornice Rikard Benčić. Kako bi otkrili što sve skriva najprije ćemo prošetati kućom, otkriti što se sve u njoj može raditi, na koji način se zabaviti ili nešto naučiti, što će se sve moći istraživati i stvarati. Na putu od prizemlja do krova otkrit ćemo i zanimljivosti iz kućne povijesti ili neke nove elemente arhitekture. Istraživanje završavamo na krovu kuće gdje će se u prostoru Kontejnera održati radionica. Koristit će se tehnika jednostavnog tiska uz motive iz Dječje kuće te će tako polaznici kombinacijom otisaka stvarati jednostavne grafike.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: http://bit.ly/OtisakKuce

 

MMSU Mini Lab: Senzorne skulpture

Međugeneracijska radionica 

Vrijeme održavanja: utorak 6.7. / 17:30 – 19 sati

Dob: 4 – 7  (s roditeljima)

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: kontejner @Dječja kuća

Voditeljica: umjetnica Tanja Blašković

Broj sudionika po grupi: 10

U MMSU Mini Labu okupljamo u kreativnom stvaranju vrtićarce i predškolce u tandemu s odraslima, a ovog puta na rasporedu su senzorne skulpture.

Senzorne skulpture su skulpture koje su izrađene od raznih materijala koji pobuđuju osjetila i razvijaju motoričke sposobnosti djece. Polaznici će nizanjem materijala poput čupavih žica, plastičnih čepova, spužvica, drvenih perli i sličnih predmeta različitih tekstura i boja izraditi veselu, šarenu skulpturu koja poziva na igru.

Radionicu će voditi Tanja Blašković, čije murale pune flore i faune možete zamijetiti u nekoliko riječkih kvartova, ali uz to nisu joj strani ilustracija, kostimografija i scenografija ili izrada umjetničkih instalacija od recikliranih materijala.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: http://bit.ly/senzorneSkulpture

 

Kolorflorista

Radionica uz biljke, kemiju i boje

Kolorflorista

Vrijeme održavanja: srijeda 7.7. / 10 – 12 sati

Dob: 10 – 13

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Mjesto održavanja: dnevni boravak @Dječja kuća

Voditeljice: Maja Subotić Šušak i Tea Huten

Broj sudionika po grupi: 10

Spoj botanike i kemije, uz pokuse koji nam otkrivaju umjetnost u prirodi. 

Hrana, piće i biljke. Uz malo priručne kemije kroz praktične, vizualno i okusno atraktivne pokuse. Za vrijeme radionice pretvaramo ambijent u mali kemijski laboratorij gdje otkrivamo cijeli spektar nevidljivih boja i tonova koje krije svakodnevna flora. Osim toga, na radionici će polaznici imati priliku naučiti kako manipulirati bojama ili kako dobiti željenu prirodnu boju koju je moguće koristiti u hrani i piću.

Radionicu će voditi Maja Subotić Šušak, dizajnerica s fokusom na zeleni dizajn iz Paprat kolektiva i biologinja Tea Huten.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: http://bit.ly/Kolorflorista

 

Cjeloviti program festivala Tobogan možete pronaći na web stranici Dječje kuće.

Organizatori Tobogana 2021. su ustanove u kulturi Grada Rijeke: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka, programski partneri na razvoju Dječje kuće.

Program Muzeja moderne i suvremene umjetnosti za festival Tobogan 2021. sufinanciran je sredstvima Primorsko – goranske Županije.