Misaona tijela 3

30.11.2018. u 16h, MMSU

 REFLECTIVE BODIES 3 / MISAONA TIJELA 3

Datum izvedbe: petak 30. studenog 2018.
Kitchen (H-objekt)
Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Izvedbe u 16.00 i 18.00 sati
Umjetnice: Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/Velika Britanija) i Ivana Peranić (Hrvatska).
Umjetnička suradnja: studenti kolegija Scenografija Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
Suradnica na projektu: voditeljica kolegija Scenografija Lara Badurina
Glazba: Enver Krivac
Suradnica povjesničarka umjetnosti: Ivana Golob Mihić
Fotograf: Dražen Šokčević
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA (Rijeka).
Partner: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Projekt su podržali: Grad Rijeka i Rijeka 2020 d.o.o.

O projektu:

Reflective Bodies / Misaona tijela je višegodišnji međunarodni projekt transnacionalnih umjetnika koji uključuje kontinuirano umjetničko istraživanje te improvizacijske izvedbene događaje koji se temelje na kretanju i fizičkoj ekspresivnosti umjetnika različitih nacionalnosti i backgrounda, te na metodama kontakt improvizacije i pripremljenih planova (scores), a koji u fokusu imaju žive izvedbe na kojima se uspostavlja dijalog sa zajednicom – gradom i njegovim stanovnicima, osluškuje njegovo bilo, istražuju teme relevantne za umjetnike i zajednicu, i aktivno ih se uključuje u stvaralački proces. Stvara se i sakuplja arhiva dokumentacije koja je proizašla iz te komunikacije i susreta, koja će onda u 2020oj u sklopu završnog dijela projekta biti na relevantan način prezentirana javnosti.

Unreal Cities Collective

Unreal Cities Collective čine transnacionalni interdisciplinarni i izvedbeni umjetnici koji trenutno razvijaju zajednički projekt Unreal Cities, a koji je sastavni dio programske linije Kuhinja – centar kreativnih migracija u sklopu programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020: Luka različitosti.

Projekt “Unreal Cities” u fokusu ima umjetničke migracije i ideju “nestvarnoga grada” u kojem se zajedničke crte modernog urbanog svijeta mogu prebroditi kroz kulturne različitosti i umjetničku
suradnju. Unutar projekta “Unreal Cities” umjetnici razvijaju višegodišnji međunarodni projekt
Reflective Bodies / Misaona tijela (2016.-2020.) Temelj umjetničkog istraživanja i rada ovoj grupi
umjetnika je izvođačko tijelo, pokret, ples i fizičko kazalište.

Unreal Cities Collective 2018

Monica Giacomin je nezavisna izvedbena umjetnica koja već 20 godina studira, istražuje, prakticira i podučava pokret u različitim formama. Nakon studija Performing Arts-a u Italiji, preselila se u London kako bi studirala i radila kao izvedbena umjetnica na području fizičkog kazališta. Završila je dramsku korporalnu mimu na International School of Corporeal Mime u Londonu. Svoj rad vidi kao
neprekidno istraživanje ljudskog pokreta koje je neprestano poduprto dijaloškim procesom. Njezin
fokus je kroz kontakt improvizaciju istraživati neverbalnu komunikaciju kroz dva ili više tijela koja se kreću u prostoru kroz određeni vremenski okvir. Koordinatorica je godišnjeg Contact Improvisation događaja kojemu je cilj graditi nove veze između zajednice koja se bavi kontakt improvizacijom u Veneciji i Londonu. Živi i radi u Londonu.

Fernanda Branco je izvedbena umjetnica iz Brazila koja živi i radi u Norveškoj od 2006. Njen rad je istraživački i na granicama suvremenih kazališnih formi, plesa i vizualnih umjetnosti unutar izvedbenih umjetnosti. Zanima je prezencija ili prisutnost izvođača kako bi ponovno otkrila u sebi kao izvođačici različite tjelesne realnosti koje uključuju glas, pokret i bivanje.U Norveškoj je umjetnička direktorica MOA-e i ACTS – Laboratorija za izvedbene prakse. U Brazilu je predstavlja produkcijska multimedijalna kuća TAL – TechArtLab. U Europi je suosnivačica izvedbene kompanije Branco-Hase Collaboration. Radi i živi u Oslu.

Ivana Peranić je umjetnica koja je preko 20 godina provela istražujući i prakticirajući govor tijela i izražavanje kretanjem unutar izvedbenih praksi s posebnim naglaskom na dramsku korporalnu mimu (Etienne Decroux, Steven Wasson, Corinne Soum), ali i druge prakse koje u središte zanimanja stavljaju fizičku akciju i tijelo izvođača/autora kao što su Suzuki metoda (Maria Porter), autentični pokret (Leah Bartal), suvremeni ples (Merce Cunningham Dance Company), Balet (Lai Sheung Chan),Tai Chi, glumačke metode J. Grotowskog (Ang Gey Pin) te Biomehanika (Gennady Bogdanov). Od 2013. – 2018. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika kao koreografkinja suvremenog plesa.

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetničku organizaciju KRILA pokrenuli su 2011. u Rijeci kazališni i izvedbeni umjetnici i pedagozi Ivana Peranić (Hrvatska) i Jorge Correa Bethencourt (Španjolska). KRILA djeluju unutar različitih pojavnosti suvremenog kazališta, a ključne aktivnosti organizacije su umjetničke produkcije kazališnih predstava i izvedbenih projekata – samostalno i kroz suradničke projekte s domaćim i inozemnim umjetnicima i organizacijama, te edukacija koja uključuje redovne kazališne radionice za djecu, mlade i odrasle te majstorske radionice za profesionalno usavršavanje umjetnika. Kroz svoje umjetničke produkcije KRILA se bave suvremenim kazališnim izričajima kao što su kolaboracijsko i autorsko kazalište, fizičko kazalište te participacijski umjetnički događaji. Edukacijski program KRILA doprinosi unapređenju osobnog i profesionalnog razvoja djece, mladih i odraslih u gradu Rijeci i okolici kroz edukativne kazališne sadržaje koji odgovaraju njihovim potrebama, oslanjajući se na prakse kazališta koje su suvremene, suradničke, angažirane i inkluzivne. Polaznici su ravnopravni sudionici u kreativnom procesu i bave se temama koje su njima relevantne, artikulirajući se tjelesno, emocionalno i intelektualno.