Ljubo Biro – Impresije s putovanja

9.3.–31.3.2011., Mali Salon

Ljubo Biro (1913.-1994.) je rođen u Zadru, a u Šibeniku je završio srednju nautičku školu i Mornaričku akademiju Ratne mornarice.

Godine 1940. osnovao je obitelj u Rijeci pa se 1946. zapošljava kao radiotelegrafista na brodovima Jugolinije. Od 1959. do 1960. predaje kao profesor na Višoj pomorskoj školi u Rijeci. Tijekom dvadesetogodišnje plovidbe posjetio je mnoge strane zemlje na gotovo svim kontinentima, upoznao razne kulture i ljude, stalno bilježeći viđeno i doživljeno svojim slikarskim impresijama. Od 1951. počinje slikati na svjetskim plovidbama, a od 1952. i javno izlagati radove. Od 1966. se nastanio u Detroitu i Sarasoti i radio u vlastitim ateljeima, izlažući na mnogim izložbama, a predavao je i na nekoliko sveučilišta. Umire u Rijeci 1994. godine.
Sagledavajući danas dostupne slike, zapaža se Biroov razvojni put i traženje vlastita izričaja kroz figuraciju lirskog realizma; u najranijoj fazi s motivima pejzaža, arhitekture, ljudskog ili životinjskog lika koji evoluira kroz apstrakciju detalja, odbacivanjem suvišnosti, linearizaciju oblika, te naglašavanjem konturne linije prema čistoj bespredmetnosti – ekspresivnoj kolorističkoj apstrakciji. Uz klasične medije primjenjuje i nove tehnike (slojevita reljefna tehnika, akril na pleksiglasu).

Obilje dojmova koje na svojim putovanjima percipira i prepoznaje, Biro stalno upija i pohranjuje u sebi. Kroz osobnu optiku viđenja u svome slikarstvu, dojmove transformira u jednu sasvim novu realnost, kao odraz kultiviranoga gledanja i uočavanja zbilje u kojoj je boji podaren drukčiji život, nova svojstva, autonomnost postojanja te, iznad svega, iznimna ekspresivnost djelovanja, što je autorova interpretacija realnog svijeta.

   Ljubo Biro, Putovanje, ulje na kemduru

Ljubo Biro, Oluja 1, akril na pleksiglasu

Kustosica: Daina Glavočić