Lala Raščić – Nema zemlje do slobode

2.10.–8.10.2013., Mali Salon

SIZ galerija predstavlja samostalnu izložbu Nema zemlje do slobode umjetnice Lale Raščić.

Na izložbi će biti prikazana tek završena dvo-kanalna video instalacija Nema zemlje do slobode, kao i već ostvarena, ali do sada još ne predstavljena hrvatskoj publici, video instalacija i serija pripadajućih staklenih panela Bilo koji predmet.

U oba spomenuta projekta, Lala polazi od teksta koji postaje studija slučaja interpretirana ili analizirana kroz izvedbu za kameru. U video instalaciji Bilo koji predmet polazište za scenarij postaje nekoliko slučajno pronađenih, izmještenih stranica, a njihova analiza provlači se kroz tri različita jezika, nižući informacije bez prevođenja, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Za razliku od Sophie Calle, koja secirajući pismo bivšeg ljubavnika dobiva tragi-komičan rezultat, rad Bilo koji predmet nalikuje rješavanju misterija kroz čije se rješavanje pronađeni tekst smješta u precizan geopolitički kontekst zapadnog Balkana i progovara o međuodnosima koji na ovom području postoje više od stoljeća a posljedice vuku do danas.

U dvokanalnoj video instalaciji Nema zemlje do slobode Lala kao polazište uzima literarno djelo − putopis. Radnja se odvija na području rijeke Mississippi. Narativ proizlazi iz zapažanja Elisea Reclusa, mislioca iz 19. stoljeća, anarhista i geografa. Reclus kroz svoju knjigu Put do New Orleansa [A Voyage to New Orleans], piše o doticajima modernosti s prirodom, bilježi mlado američko društvo, a njegov opis se doima kao opis današnjeg društva.

Iako lociranje ova dva rada u dva udaljena kraja svijeta, možemo prvenstveno pripisati tome da umjetnica živi na potezu između ove dvije lokacije, u povijesnim narativima radova počinjemo uočavati sličnosti. Ako izuzmemo partikularnost specifičnog konteksta, u oba slučaja umjetnica smješta sadašnjost u konkretan povijesni slijed.

Ovogodišnji program galerije SIZ kuriraju Fokus Grupa i Nemanja Cvijanović.
Galeriju SIZ podržava Gradski ured za kulturu Grada Rijeke i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.