Klik, objava, reprodukcija 

20.7.2024. u 20h

Na koji način mreža, putem algoritama i filtera, oblikuje naša tijela i kakav utjecaj ostvaruje na unutarnji život korisnika? Filmski program Klik, objava, reprodukcija i prateći razgovor s autoricama filmova, koji 20. 7. u 20 sati ugošćujemo u prizemlju MMSU-a, u suradnji s kustosicom Elenom Apostolovski, bavi se upravo tom, jednom od gorućih tema današnjice podvedenom pod nazivnikom sveprisutnosti ekrana u našim životima.

Apostolovski u ovaj program bira tri rada: Striptease (2022, 6′) Dore Brkarić, Apatia y Devocion (2022, 18′) Carmen Roca Igual i A Two Way (2022, 6′) Helene Roig Prats.

Istraživanje odnosa tijela i kamere dokumentirano je filmom Striptease performerice Dore Brkarić. U filmu Apatia y Devocion autorice Carmen Roca Igual, djevojka na duhovnom putovanju nastoji preboljeti prekid pa film zadire u stereotipe o međuljudskim odnosima i samousavršavanju. Helena Roig Prats u filmu A Two Way razgovara sa seksualnom radnicom o uvjetima rada na internetu, a razgovor je streaman uživo putem platforme Only Fans.


Elena Apostolovski nezavisna je kustosica, spisateljica i edukatorica. Nastoji propitati odnos društvene stvarnosti, umjetničkog djela i publike, afirmirajući doživljaj umjetnosti kao fizičko iskustvo tijela u prostoru koje dijeli s drugim ljudima. Njezina praksa usmjerena je na istraživanje međuljudskih odnosa u fizičkoj i digitalnoj stvarnosti oblikovanoj dominantnim ideologijama, s ciljem pronalaženja strategija koje pridonose jačanju povezanosti unutar zajednice i narušavanju konvencija. Znatiželja je navodi na česte suradnje s pojedincima i udrugama iz društvenih i tehničkih znanosti, plesa i performansa. Radi kao programska koordinatorica i agentica u umjetničkom prostoru i platformi zajednice Initiative Inventors Inventors u Haagu.

Dora Brkarić nakon diplome suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu nastavlja studij koreografije u TEAK-u (Helsinki) i SNDO-u (Amsterdam). Radi kao izvođačica za Mateja Kejžara, Simone Aughterloney, Flaviu Pinheiro, Mehdija Farajpoura i druge. Njezina praksa nastaje na sjecištu digitalnog i fizičkog prostora, obuhvaćajući performans, video radove, instalacije u galerijskim prostorima i kazalištu.

Carmen de la Roca (Španjolska, 1998) diplomirala je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu 2020. godine. U umjetničkom radu, istražuje ljudsko ponašanje i društvenu strukturu koju primjenjujemo u odnosu na nove medije. Njezin rad kombinira identitet, tehnologiju, osnaživanje i ulogu novih medija, ali i suštinsku težnju za komunikacijom, duhovnošću i vezom za kojom većina traga. Radovima istražuje iskustva kroz izmišljene likove kao zamjenu za vlastite dileme. Likovi žive kroz suvremene priče dok otkrivaju kako iskoristiti sadržaj koji stvaraju u ovoj ekonomiji pažnje. Njezin je rad službeno odabran za #AmLatino Film Festival i nominiran za nagradu za mlade talente tijekom Dutch Design Weeka. Pomagala je umjetnicama i redateljima Amaliji Ulman i Pauline Curnier Jardin, a njezin je rad prije toga prikazan u Amsterdamu, Kopenhagenu, Budimpešti i Haagu. Carmen podržava Artist Start Mondriaan Funds.

Helena Roig Prats vizualna je umjetnica koja se bavi dokumentarnom fotografijom, a živi između Nizozemske i domicilne Španjolske. Njezin rad vođen je suradnjom i procesima izgradnje zajednice te često ukazuje na perverzni odnos između medija i moći. Od početka pandemije COVID-19 2020, dok je proklinjala svoj studij fotografije na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Haagu, njezina je umjetnička praksa bila usmjerena na seciranje ideje digitalne intimnosti i načina na koji njezini narativi kruže među milenijalcima. Njezino pripovijedanje temelji se na humoru, nasumičnosti i radikalnoj iskrenosti. Svoj je rad predstavila na izložbama, projekcijama i performansima na The Gray Space in the Middle (The Haag), Espai nyamnyam (Mieres), Art festival La Bianyal (Olot), Contemporary art Centre Bòlit (Girona), Impakt Festival (Utrecht), DE BOUWPUT (Amsterdam), Berlin Film Porn Festival, Weimar Queer Film Festival, STIFF Galerija SKC (Rijeka), International Women’s* Theatre Festival (Frankfurt, DE) i drugdje.

***

Nakon filmskog programa u Rijeci, umjetnice Dora Brkarić, Carmen Roca Igual i Helena Roig Prats predstavit će se izložbom u pulskoj galeriji Novo, u četvrtak 25. 7. u 20 sati. Pod naslovom Meanwhile, in the Glossy Interface, izložba zaviruje u paralelne priče naše svakodnevice, prikupljajući perspektive različitih online stanovnika. Kustosica izložbe je Elena Apostolovski, a domaćin je udruga METAMEDIJ iz Pule. Izložba će trajati do 20. 8. 2024.

Suorganizatori programa: MMSU Rijeka i Udruga Metamedij, Pula
Koordinacija MMSU: Sabina Salamon
Financijski podržali: HAVC i Stroom Den Haag

Naslovna fotografija: still iz filma Apatia y Devocion