Izložba “Narina mašta radi svašta”

26.6.–1.9.2024., Galerija Most, Dječja kuća

Izložba ilustratorice Branke Hollingsworth Nare postavljena je povodom Festivala Tobogan. Odabrano je 12 ilustracija iz njezinog bogatog opusa, a 5.7. pridružiti će nam se i sama ilustratorica na jutarnjem otvorenju i popodnevnoj čitonici.

Ova izložba vodi nas na jedno malo putovanje. Kroz nju možete uskočiti u čak 12 svijetova iz mašte Branke Hollingsworth Nare, umjetnice koja je napravila gomilu ilustracija, a ispred vas je naš zajednički odabir.

Slikovnice su jako važne u našem životu. To su prve knjige koje čitamo, koje nam otkrivaju svakakve nove stvari, pomažu da savladamo nove vještine i kroz koje po prvi puta upoznajemo umjetnost. Upoznajemo književnost i likovnu umjetnost koje se zajedno nadopunjavaju kako bi nam dočarale neku priču.

Ono što je još tu važno je i da slikovnice čitamo zajedno s nekim – mamom, tatom, nonom, nonićem, prijateljima ili tetom u vrtiću. U toj dobi čitanje je stvar zajednice, koliko god mala ili velika bila. Tako možemo zajedno putovati kuda god nas autor priče želi povesti.

Mi smo za vas ovaj puta napravili ludu kombinaciju. Iz različitih slikovnica Branke Hollingswoth Nare izabrali smo ilustracije koje nas vode kroz priču zajedništva. Zajednice mogu biti različite – to je naša uža i/ili šira obitelj, prijatelji, grupa na treningu, ekipa iz vrtića… To su sve grupe u kojima osjećamo pripadnost, koje nam daju podršku, s kojima se osjećamo sigurno i kada se ne osjećamo dobro te s kojima učimo i rastemo.

To ne znači da neki puta ne poželimo biti sami. Pritom je jako bitno da se ne osjećamo usamljeno! Ali kada nas to prođe, najčešće nam prvo padne na pamet da nazovemo sestru ili brata, mamu ili tatu, prjatelja i odemo se družiti!

Nadamo se da ćete uživati zajedno s nama u ovoj izložbi!

 

 • O autorici:
 • Branka Hollingsworth Nara ilustratorica je i grafička dizajnerica već preko 20 godina. Osim što crta slikovnice, stripove i knjige za djecu, bavi se dizajniranjem časopisa, udžbenika i sličnih štiva. Dolazi iz Samobora, ali svoje znanje o ilustracijama i grafičkom dizajnu proširila je u Zagrebu i EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Osim što crta u dječjem časopisu Smib, Branka Nara radi za Školsku knjigu, Alfu, Profil, Semafora i druge. Njezine slikovnice možete pronaći u gotovo svim knjižnicama i sve su joj podsjednako drage. U travnju ove godine u Dječjoj kući predstavila je knjigu „Vuk na Mjesecu“, a među ostalim njezinim radovima ističu se „San o šumi“, „Bocka!“ i „Vesele torbice“. Za svoje iznimne radove, dobila je brojne nagrade, među kojima se ističu dvije pohvale nagrade ‘Grigor Vitez’ i nagrada Porin za najbolji cover CD. Branka Nara nastavlja oduševljavati svojom kreativnošću i posvećenošću i svojim jedinstvenim talentom doprinosi dječjem i odraslom svijetu mašte i literature.
 • Popis predstavljenih slikovnica:
 1. Vuk na mjesecu, Saša Dodik, Kreativna mreža, 2024.
 2. Nestrpljiva čizmica, Željka Horvat-Vukelja, Salesiana d.o.o., 2023.
 3. Volim vrtić!, Ivanka Borovac, V.B.Z. d.o.o., 2023.
 4. Viktor Velikoglavi, Ana Galant, Kreativna mreža, 2022.
 5. Bocka!, Bruno Mezić, Iris Illyrika, 2022. /*naslovna ilustracija
 6. Medine uspavanke, Ivanka Borovac, Plava krava d.o.o., 2022.
 7. Bob, bobić, mahuna, Mirjana Mrkela, Iris Illyrika, 2021.
 8. Žinko u školi, Željka Horvat-Vukelja, Školska knjiga, 2021.
 9. Pijanist Mago Drago, Marijana Križanović, Iris Illyrica, 2021.
 10. Božićna tišina, Višnja Anić, Školska knjiga, 2020.
 11. Park u oblacima, Snježana Babić Višnjić, Naklada Semafora, 2020.
 12. Male priče o velikim slovima, Zvonimir Balog, Školska knjiga, 2017.
 • Na izložbi su radili:
  • Iva Marčelja
  • Ivana Golob Mihić
  • Kristian Benić
 • Tehnički postav:
  • Anton Samaržija
  • Sanjin Munitić
 • Studentica/asistentica:
  • Nikolina Šadić
 • Tisak ilustracija:
  • Pictor d.o.o.

 

Galerija Most @ Dječja kuća

26. 6. – 1. 9. 2024.