Ištvan Išt Huzjan – E6 YU

27.6.–4.7.2013., Mali Salon

Izložba mladog slovenskog umjetnika Ištvana Išta Huzjana, E6 YU, koja se otvara 27.6.2013. u Malom salonu u Rijeci u sklopu programa galerije SIZ, bilježi umjetnikov put između Ljubljane i Rijeke starom pješačkom trasom E6 YU.

U suradnji s Trijenalom suvremene slovenske umjetnosti U3  (i Galerijom SIZ iz Rijeke, 14. lipnja 2013. Ištvan će se otisnuti na pješački put od Ljubljane do Rijeke. Put koji će trajati četiri dana dio je nekadašnje E6 YU (Europski pješački put broj 6 – Jugoslavija), staze koja je u 1990-tima uspostavom granice između Slovenije i Hrvatske bila preusmjerena prema slovenskoj obali te danas, umjesto u Rijeci, završava u Strunjanu.

Ištvan je na put pozvao skupinu od nekoliko međunarodnih profesionalaca s područja kulture;

Tevž Logar – direktor Galerije Škuc
Fokus grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović) hrvatski umjetnički tandem koji vodi program galerije SIZ u Rijeci
Jani Pirnat – neovisni kustos
Nejc Svete, Katarina Černelič i Linda – prijatelji

Obnavljanje starog pješačkog puta između dvije države neposredno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (1. srpnja 2013.) Ištvan sagledava iz perspektive fizičkog preispitivanja političkih veza, drugarstva i nove utopije ponovnog pada granica među dvjema državama.
Fizička prisutnost na specifičnoj geografskoj lokaciji nudi jedinstvene uvjete za stvaranja dojmova koje Ištvan prikazuje u formi kraćih tekstova uz fotografiju koji će se objavljivati u dnevnim novinama tijekom samog putovanja. Zbog fizičke prirode projekta i sličnosti rada s reportažnom fotografijom / člankom, upravo su novine idealan medij za prezentaciju projekta. U prostoru Malog salona Ištvan će kurirati izložbu pejzaža iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke dok će novine s Ištvanovim prilozima biti prisutne diskretno umetnute u galerijski prostor. Na sličan način Ištvanov rad bit će predstavljen i na izložbi U3, koja se otvara u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani 20. lipnja 2013, ali će tamo rad biti uklopljen u postojeću grupnu izložbu.

Ištvan Išt Huzjan (1981. živi i radi u Ljubljani – Briselu) tematizira vlastito djetinjstvo u kontekstu turbulentnog vremena recentne europske povijesti. U svojoj praksi pomiče se od reprezentacije prema performativnom rekreiranju situacija odmičući se od stvaranja iluzije na dvodimenzionalnoj plohi prema kombiniranju različitih medija.

Tevž Logar – direktor Galerije Škuc
Fokus grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović) hrvatski umjetnički tandem koji vodi program galerije SIZ u Rijeci
Jani Pirnat – neovisni kustos
Nejc Svete, Katarina Černelič i Linda – prijatelji