In Their Eyes…

14.7.–18.8.2017., MMSU

Umjetnici: Stefano Cagol (Italija), Nemanja Cvijanović (Hrvatska), Igor Eškinja (Hrvatska), Hannes Egger (Italija), Michael Fliri (Italija), Miroslav Hašek (Češka), Zdena Kolečková (Češka), Richard Loskot (Češka), Michaela Thelenová (Češka), Slaven Tolj (Hrvatska)

Kustosi: Michal Koleček (Češka), Camilla Martinelli (Italija)

Suradnice na izložbi: Kora Girin i Ksenija Orelj

Izložba In Their Eyes… predstavlja umjetničke pozicije proizašle iz tri specifične regije u središnjoj Europi, koje karakterizira zastupljenost više nacionalnih manjina i smještaj na granicama različitih jezičnih, kulturnih i geopolitičkih utjecaja. Teritoriji Istre i Kvarnera, Južnog Tirola i Sudeta povezani su važnim događajima i nekoliko su stoljeća bili dio Austro-Ugarske Monarhije. Potraga za vlastitim identitetom u spomenutim područjima bila je u novoj, poslijeratnoj strukturi Europe posebice zamršena. Nestabilni međunarodni i društveni kontekst dugoročno je utjecao na raspoloženje i temperament stanovnika. Tijekom tragičnih događanja koja su pratila početak, tijek i posljedice Drugoga svjetskog rata, eskalirali su pokušaji da se radikalno i na neki način nepovratno razriješe problemi u ovim regijama. Posljedice ovih dramatičnih procesa sve do danas bitno utječu na političku organizaciju te, u velikoj mjeri, i na društveno-političku atmosferu ovih regija.

Radovi desetoro umjetnika iz Češke, Hrvatske i Italije kroje priče u kojima se, ponekad posredno, a opet sasvim sigurno pod utjecajem tijeka „velike povijesti“, nerazmrsivo isprepliću teme intimnosti karakteristične za obiteljske mitologije, topografije ponovno prisvojenih prostora te zanimljivosti materijalne baštine u kojoj se može naslutiti prisustvo predaka. Radovi se osvrću i na aktualne identitete povezujući prošlost sa sve manje odloživim izazovima današnjeg društva. Pitanje identiteta ponovo dovodi u žarište rastući broj negativnih manifestacija koje predstavljaju prijetnju etičkom integritetu i demokratskom potencijalu trenutačnog političkog sistema, kao i pojedinačnim zajednicama.

Projekt je nastao u suradnji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Fakulteta likovnih umjetnosti i dizajna (Sveučilište Jan Evangelista Purkyně u Ústí nad Labem) i Kunsthalle Eurocentra Lana.

Održavanje izložbe In Their Eyes… u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci omogućili su Fakultet likovnih umjetnosti i dizajna i Sveučilište Jan Evangelista Purkyně u Ústí nad Labem, Ministarstvo kulture Češke Republike, Kunsthalle Eurocenter Lana, Werkbank Lana i Grad Rijeka.

Foto: Stefano Cagol, The End of the Border, 2016.