Grad na drugi pogled

18.5.–10.6.2015., MMSU

Izložba Grad na drugi pogled / Gn2p rezultat je tromjesečnog projekta udruge PUNKT koji se odvija tijekom ožujka, travnja i svibnja 2015. godine u Rijeci kroz suradnju s Akademijom primijenjenih umjetnosti (diplomskim studijem Medijske umjetnosti i prakse), Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, riječkim osnovnim i srednjim školama te riječkim vizualnim umjetnicima: Nadijom Mustapić, Milijanom Babić, Igorom Eškinjom i Petrom Mršom.

Gn2p  je višegodišnji putujući projekt koji povezuje promišljanje grada, edukaciju mladih kroz radionice s renomiranim suvremenim umjetnicima i razvoj publike, odnosno strateški jača interes zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

Projekt Gn2p obuhvaća umjetničke produkcije i radionice s učenicima lokalnih osnovnih i srednjih škola pod vodstvom lokalnih umjetnika koji svojim radom i mentorstvom učenicima približavaju vlastite kreativne procese. Kroz dijalog učenika i mentora-umjetnika na radionicama se realiziraju radovi u mediju videa, i to kreativnim korištenjem sveprisutnih multimedijalnih gadgeta . Tako učenici kroz objektiv kamere na svojim pametnim telefonima, tabletima ili foto-aparatima aktiviraju  “drugi pogled” na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti.

Ove je godine projekt Gn2p u Rijeci intenzivno surađivao i s kolegijem Interaktivne umjetnosti u javnoj sferi diplomskog studija Medijske umjetnosti i prakse na riječkoj Akademiji, pod mentorstvom docentica Nadije Mustapić i Katarine Rukavine (s APURI-a) i umjetnica Tonke Maleković i Tanje Vujasinović (Udruga PUNKT). Studenti su u sklopu kolegija vodili radionice s učenicima na temu grada na drugi pogled, a uz to realizirana je i studentska razmjena pod nazivom Pogled na drugi grad, u suradnji s Metalurškim fakultetom u Sisku i Festivalom Željezara. Kolaborativni radovi studenata također će biti predstavljeni na izložbi.

Rezultati tromjesečnog procesa odnosno radovi umjetnika, studenata i učenika tako grade multimedijalno ambijentalno tijelo izložbe satkano  od brojnih subjektivnih i autentičnih pogleda na grad, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno. Grad se percipira i prisvaja u mnogoznačnosti perspektiva, a galerijski prostor sudjelovanjem markira i postaje bliskim i poznatim.

 

http://www.gn2p.com/

Fb: Grad na drugi pogled

 

Impressum Gn2p
Organizator: Platforma za unapređenje kulture – PUNKT
Produkcija: Platforma za unapređenje kulture – PUNKT
Koprodukcija: Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Festival Željezara, Sisak
Partneri: MMSU, Rijeka, G-MK, Zagreb, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, OPA – Udruga za promicanje vizualne kulture
Kustosice i voditeljice projekta: Tonka Maleković, Tanja Vujasinović
Postav izložbe: Tonka MalekovićTanja  Vujasinović
MMSU koordinatorica: Sabina Salamon
Program su podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, HAVC, Grad Zagreb, Sveučilište u Rijeci

Putujući istraživačko-edukacijski i izložbeni projekt udruge PUNKT.

Otvorenje: 18. 5. u 20 sati, MMSU

Kustosice i voditeljice projekta: Tonka Maleković, Tanja Vujasinović