Frooomova radionica stop animacije u MMSU-u krajem kolovoza

26.8.–30.8.2019., MMSU

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti od 26. do 30.8. ugostit ćemo novi Frooom! ciklus početne, napredne i majstorske radionice.

Tema ovogodišnje majstorske radionice je stop animacija. Ova tehnika animiranja likova životni je poziv i profesija voditelju radionice, redatelju, scenaristu, pripovjedaču i pjesniku Božidaru Trkulji kao i njegovoj asistentici, studentici animacije i režije Dorotei Radušić. Njih dvoje polaznike radionice vode kroz labirint izazova svih mogućih vrsta i oblika kako bi ovladali tehnikom stop animacije, vještinama koje su za nju potrebne, te ritmom i narativom kratke filmske forme.

Početna radionica osmišljena je da u pet dana kroz program u trajanju od šest sati djeci približi osnove filma, filmsku povijest i glavne elemente filmskog rječnika te da kroz praktični dio i sami iskuse neka od medijskih zanimanja. Važan dio filmske škole u svim stupnjevima radionica je gledanje novih i antologijskih filmova različitih tehnika i žanrova i njihovo analiziranje iz što je više mogućih, različitih gledišta. Preporučena dob za početnu radionicu je 8 do 12 godina, za naprednu 11 do 14, a majstorskoj se pridružuju oni koji su prethodno prošli početnu i naprednu radionicu.

 

PRIJAVE SU OTVORENE za sva tri stupnja radionice: Početni, Napredni i Majstorski
link na prijavnicu

POGODNOSTI RANOG UPISA I PLAĆANJA DO 16. kolovoza
cijena za nove polaznike 680 kn
cijena za stare polaznike 580 kn
*Cijene za cjelodnevne radionice s uključenim ručkom su iste kao i prošle godine*
Pogodnost je moguće kombinirati sa dodatnih 100 kn popusta za drugo upisano dijete iz obitelji, naravno u istom terminu radionice
26. – 30. kolovoza
Frooom! se ostvaruje kao cjelodnevni boravak u trajanju od pet dana, radni dio traje od 9 ujutro do 15 sati, a djeca su s dežurnim voditeljem prema potrebi sigurna već od 8 ujutro te do 16 sati.

VIŠE O POČETNOJ RADIONICI:
Kroz petodnevni intenzivni program prolazimo osnove filmske umjetnosti. Krećemo iz povijesti od camere obscure koju sami gradimo. Kroz brojne praktične zadatke, gledanjem i raspravljanjem o najnovijim i antologijskim filmovima čimo igrajući se, a konkretno učimo o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima. Igramo se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih parksiskopa do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara. Sve kroz igru i zajednički!
Skupina od najmanje 10 i najviše 16 polaznika. Preporučeni uzrast za radioncu je od 8 do 12 godina.

Voditeljice početne radionice su plesni pedagog Nikolina Komljenović, medijska suradnica Mia Maroš i psihologinja Ana Ercegović

VIŠE O NAPREDNOJ RADIONICI:
Ponavljaju sve što smo naučili na početnoj te povezuju svoje iskustvo s filmom i medijskim sadržajima s kojima su se susreli u međuvremenu između dvije radionice. Zatim zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove, a cijelo vrijeme (ako žele), uz pomoć pametnih telefona i iPada snimaju kratke filmove stop animacije svega što se oko njih događa – making-off Frooom. Svoje priče i scenarije međusobno razmjenjuju i zagovaraju te na kraju, nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija (location scouting) i izvođača/glavnih likova (teme filma) snimaju film i pripremaju ga za montažu. Skupini od najmanje 6 i najviše 12 polaznika.Preporučeni uzrast za radionicu je 10 do 14 godina.

Ovu radionicu vode glumac i scenarist Nino Sorić i redateljica, cenaristica i fotografkinja Tanja Golić.

 

MAJSTORISKI FROOOM!
Tema ovogodišnje majstorske radionice je Stop animacija. Ova tehnika animiranja likova je životni poziv i profesija voditelju radionice, redatelju, scenaristu, pripovjedaču i pjesniku Božidaru Trkulji kao i njegovoj asistentici, studentici animacije i režije Dorotei Radušić. Njih dvoje polaznike radionice vode kroz labirint izazova svih mogućih vrsta i oblika kako bi ovladali tehnikom stop animacije, vještimama koje su za nju potrebne, te ritmom i narativom kratke filmske forme.
Važan dio filmske škole u svim stupnjevima radionica je gledanje novih i antologijskih filmova različitih tehnika i žanrova i njihovo analiziranje iz što je više mogućih, različitih gledišta.