Daniel Richter, Izvor Pende – Plivati zajedno

26.3.–18.4.2018., MMSU

Otvorenje: 26. 3. 2018. u 20 sati, MMSU

Izložba Plivati zajedno, na kojoj su izloženi recentni radovi Izvora Pende i Daniela Richtera, premijerno je prikazana u Splitu, u Galeriji umjetnina krajem 2017. u kustoskoj koncepciji Branka Franceschija, potom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a riječko izdanje predstavljati će novu likovnu interpretaciju radova dvojice slikara.

Radi se o neobičnom autorskom dvojcu koji pripada različitim generacijama te djeluje na različitim geografskim područjima s čime je povezan i njihov status kod umjetničke publike. Dok je Daniel Richter njemački umjetnik zavidne međunarodne reputacije, Izvor Pende samozatajni je autor čije se djelovanje posljednjih godina vezano uz Dubrovnik ali je njegova profesionalna formacija u neraskidivoj vezi s njemačkim prostorom što se u radu odražava kroz referiranje na suvremeno njemačko slikarstvo. Oba se umjetnika, svaki na sebi svojstven način, izražavaju u mediju slikarstva, povezuju ih prijateljske veze, a njihovi se radovi nalaze na suprotnim stilskim polovima.
Iako se rad Izvora Pende veže se uz figurativno slikarstvo, na ovoj se izložbi predstavlja slikama nastalim unazad dvije godine u kojima bilježi zaokret u radu: figuracija je potpuno nestala i prepustila mjesto apstrakciji. Daniel Richter, poznat po svojim velikim formatima, svoju poetiku duži niz godina temelji na figuraciji te je poznat kao jedan od vodećih suvremenih figurativnih umjetnika, predstavlja se radovima koji na specifičan način komuniciraju sa slikama Izvora Pende. Plivati zajedno izložba je koja predstavlja neobičan dijalog u kojemu se radovi istovremeno nadopunjuju i suprotstavljaju nudeći njihovo novo čitanje i percepciju.Tagovi