Boîte-en-Valise

16.6.–12.7.2015., MMSU

Nakon što je hrvatska kultura predstavljena 2012. u Francuskoj na festivalu Croatie, la voici, ove se godine održava Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. U festival je uključen i  Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci koji će ugostiti izložbu Boîte-en-Valise (Kutija u kovčegu).

Riječ je o putujućoj izložbi koju je 2013. pokrenuo Francuski Institut iz Pariza s ciljem predstavljanja mlade francuske umjetničke scene. Koncept svakog izloženog rada, bilo da se radi o slici, videu, skulpturi, instalaciji ili performansu temelji se na ideji Duchampovog Boîte-en-Valise, djela nastalog 1941. godine u vrijeme njegove emigracije u Sjedinjene Američke Države. Kao i Duchampova “Kutija u kovčegu” tako i ova izložba potiče na razmišljanje o mobilnosti umjetničkih djela i načinu predstavljanju umjetnika.

Na izložbi će biti izloženi radovi sljedećih umjetnika: Farah Atassi, Laëtitia Badaut-Hausmann, Jonathan Binet, Gaëlle Boucand, Louise Hervé & Chloé Maillet, Renaud Jerez, Pierre Labat, Christophe Lemaitre, Emilie Pitoiset, Elisa Pône, Julien Prévieux, Florian Pugnaire et David Raffini, Clément Rodzielski, Benjamin Seror, Shingo Yoshida.

http://www.boiteenvalise.com/en/

Foto: Renaud Jerez, Final Fantasy, 2012.

Tekst izložbe – Vilma Bartolić

 

Događanje organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj – http://www.rendez-vous.hr/

 

Izložba suvremenih francuskih umjetnika.

Otvorenje: 16. 6. u 20 sati