Aleksandar Garbin i Goran Petercol – Međuprostori

7.5.–28.5.2013., Mali Salon

Osim na ulice, putokaz skrećemo na muzejsko utočište, penjemo se u veliku salu gdje će zajedničko izlaganje Aleksandra Garbina i Gorana Petercola odgovarati na pitanje koje se nametnulo uslijed sveobuhvatnosti teme prostora: što je međuprostor i gdje ga pronalazimo?

Tridesetak radova podsjećat će nas gdje sve nailazimo na međuprostor – u vlastitom stanu, na izložbi, u autobusu – između kuhinje i sobe, između dva izložena rada, između putnice i putnika. Autori misle da je međuprostor dvojak, jednom poveznica, slijedeći put međa stvari. Obojica će predstaviti oblike i vrste međuprostora podcrtavajući njegov položaj spram prostora, bilo da se radi o sjeni predmeta, praznini  između jednog i drugog izloženog rada, ili pak prostoru kojeg ne zamjećujemo.

Tema promotrena kroz likovni jezik  ne lišava je univerzalne životne vrijednosti. Navodeći primjer međudržavne granice kao neutralne zone (Garbin), ili  potrebu da jednu stvar odijelimo od druge (Petercol), radni prostor od mjesta za odmor, autori se provlače kroz područja koja se na prvi pogled ne tiču teme – granice ih upliću u kartografiju, administrativno-politička pitanja, čime zalaze i u temu vlasništva. Primjerima iz iskustva potkrijepit će dvojbenost općih vrijednosnih sudova po kojima je međuprostor u podređenom položaju spram prostora, kao što je spremište i predsoblje ne uživaju prvenstvo reprezentativnog mjesta. Autori će temu međuprostora produbiti činjenicom istodobnog osvajanja izlagačkog prostora, što iziskuje njihovo međusobno uvažavanje i  održavanje ravnoteže između jednog i drugog, bivajući jedan drugome i međuprostor i ograničenje, mjesto simultanog postojanja.

Foto: Robert Sošić