26.10.2018

Grand prix 53. Zagrebačkog salona dodijeljen Dinku Peračiću za projekt nove zgrade MMSU-a

Grand prix 53. Zagrebačkog salona dodijeljen Dinku Peračiću za projekt nove zgrade MMSU-a te hrvatskom nastupu na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture

Grand prix 53. Zagrebačkog salona dodijeljen Dinku Peračiću za projekt nove zgrade MMSU-a te hrvatskom nastupu na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture

U sklopu zatvaranja 53. Zagrebačkog salona, posvećenog arhitekturi i urbanizmu, u četvrtak, 25. 10. 2018. održana je svečana dodjela nagrada.

Grand prix 53. zagrebačkog salona dodijelio se dvojno – projektu nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Dinka Peračića te hrvatskom nastupu na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture autora Dinka Peračića (ovdje i u ulozi kustosa), Mirande Veljačić, Slavena Tolja i Emine Višnić.

U obrazloženju žirija navodi se da se u realizaciji MMSU-a nije gradio objekt nego disciplinarna i društvena paradigma sažeta u borbenom metodološkom geslu „To trebamo – to radimo“, a dvojnom se nagradom željelo naglasiti važnost njegove operacionalizacije i materijalizacije. Financijski neodrživ arhitektonski artefakt zamijenjen je onim što autor projekta naziva muzej u nastajanju.

Arhitektonski projekt je otvoreni sustav, mehanizam koji omogućuje uzajamnu emancipaciju prostora i programa. Tako nastali prostori koji nisu oblikovno zasićeni, već kroz određeni nedostatak specifičnosti nude mnoštvo mogućnosti i slobodu korištenja, destabiliziraju nerijetko krut institucionalni okvir. (iz obrazloženja žirija)

Radove je vrednovao ocjenjivački tim u sastavu: STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.

Više: http://uha.hr/ow/wp-content/uploads/2018/10/WEB_CIP_KATALOG_KB.pdf