Instalacije u javnom prostoru: ‘Time Slip’ i ‘Imminence’

11.10.2019. u 20h, plato ispred Hotela Continental, MMSU

U ovoj i idućoj godini Muzej moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programa Europske prijestolnice kulture priprema niz intervencija posvećenih temi javnog prostora koje će pridonijeti fizičkim i simboličkim modifikacijama urbanog krajolika Rijeke.

Svima im je zajednički cilj oživljavanje trenutno nedostupnih ili zapuštenih urbanih zona i otvaranje novih mjesta susreta na potezu od Rječine do izlaza na more, i od Delte do kompleksa Benčić.

Sezonu u 2019. otvaramo 11. listopada u 20 sati na Titovom trgu (ispred Hotela Continental) javnim predstavljanjem svjetlosne instalacije Time Slip koja je nastala kao suradnički projekt hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih umjetnika Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena. Na tragu suvremenih praksi oblikovanja prostora pozvani umjetnici će intervenirati na tradicionalno okupljalište mladih, mjesto povijesnih razdioba i ujedinjenja te epicentar riječkog gradskog života. Smješten ispod Titovskog Trga rad optički mijenja tok Rječine, problematizirajući teme sjećanja, vremenskog kontinuiteta i njegovih puknuća, u dosluhu s temom vode, jedne od krovnih tema Rijeke 2020 – EPK i programskog pravca Slatko i slano u okviru kojeg intervencija nastaje.

Vodu koriste i u instalaciji Imminence koja zauzima trenutno nenastanjenu prostoriju u prizemlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koju će javnost upoznati istog dana, nakon što od Titovog trga prošeće do Muzeja. Sjedinjujući elemente vode, svjetla i zvuka, rad aktualizira naličje novog gradskog kulturnog centra koji nastaje u postinudstrijskom kompleksu Benčić. Smjestivši se u oronuli dio Muzeja, rad će komunicirati ideju vode kao regenerativnog i dinamičkog elementa, ugroženog nastupajućim klimatskim promjenama koje koje narušavaju naše životne uvjete kao i cijeli ekosustav. Na proljeće 2020. rad će biti izložen u Galerie Anhava u Helsinkiju u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Instalacija Imminence ostat će otvorena do ožujka 2020., a instalacija na Titovom trgu tijekom cijele 2020.

 

Biografije autora
Ivana Franke
vizualna je umjetnica koja se bavi istraživanjem svjetla usredotočujući se na perceptivne pragove. Od nekoliko desetina međunarodnih izložbi na kojima je izlagala izdvajamo Schering Stiftung Project Space u Berlinu (2017.), Biennale u Shanghaiu (2016.), Peggy Guggenheim, Veneciju (2011.), Deutsche Guggenheim, Berlin (2012), Manifestu 7 (2008.), Biennale u Veneciji (2007.) i MoMA P.S.1. (2001).

Tommi Grönlund i Petteri Nisunen su umjetnički dvojac iz Helsinkija koji zajedno djeluju od sredine 1990-ih, nakon što su završili studij arhitekture. Autori su brojnih javnih radova, a sudjelovali su na izložbama u prostorima kao što su Powerlong Art Center, Hangzhou (2018), MUDDAM Luxembourg (2015.), Marrakesh Bijenale (2014.), Moskovski Bijenale (2009.), Bijenale u São Paulo (2007.), Art Unlimited / Art Basel (2005.), Yokohama Trijenale (2001.), Bijenale u Veneciji (2001.) i Manifesta 1, Rotterdam (1996.).
Franke, Grönlund i Nisunen imali su istodobne samostalne izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2017. godine.

Koordinatorica programskog pravca Slatko i slano programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture: Morana Matković
Kustosica MMSU: Sabina Salamon

*Foto: Franke-Gronlund-Nisunen, simulacija svjetlosne instalacije na Kontu, Rijeka.

 

Otvorenje svjetlosne instalacije Time Slip: 11.10. u 20h na platou ispred hotela Continental
Otvorenje instalacije  Imminence u MMSU-u: 11.10. oko 20:45
Nakon otvorenja instalacije u MMSU-u: afterparty na kojem će glazbu puštati DJ TG (Sähko Recordings)