Izvrnuti džep: dAnnunnzieggiare / dAanuncirati ⁄ dAnunciate: Barricasa / Barikuća / Baricade-house – Giovanni Morbin

8.9.2020. u 00h, uži centar Rijeke

Umjetnik radnje koje se uobičajeno odvijaju unutar “četiri zida” prenosi na ulicu: tu se odmara, kuha, pije, jede, spava i pruža gostoprimstvo.

Casa = kuća

Barricata = barikada

Barricasa = barikuća

Na frekventnoj lokaciji u centru grada nailazimo na sadržaj jednog privatnog riječkog stana, ispražnjenog od namještaja. Ispražnjen stan donekle zadržava svoju funkciju – povezan cijevima i kablovima sa stanom izmještenim na ulicu, on ga napaja poput krvnih žila i opskrbljuje strujom i vodom. Instalacija nam priječi prolaz, ali nas istovremeno poziva da se uvalimo u udobne fotelje i pričekamo ručak koji se priprema. Domaćin nije osoba kojoj izmješteni stan pripada, već talijanski umjetnik koji iz uloge gosta Europske prijestolnice kulture i gosta pravoga vlasnika stana, prelazi u ulogu onoga koji ugošćuje. Parazitirajući 24 sata na izvornom domaćinu, čiji stan izvrće na ulicu poput džepa, Morbin slučajnim prolaznicima pruža gostoprimstvo u vidu ugodnog razgovora, kave i obroka, ili naprosto, mjesta za pauzu od dana. Slično rampama u radu automaTic, Morbin blokira prolaznike kako bi ih pozvao da zakorače u neobičnu barikadu. Nešto što je na prvu sumnjivo, nezgodno i potencijalno frustrirajuće, ubrzo se izvrće u zabavno, interesantno i opušteno iskustvo.

Intervencija je inspirirana razglednicom iz 1920. (vrijeme regentstva Gabrielea D’Annunzija) koja prikazuje barikadu od namještaja na početku današnje ulice Žrtava fašizma (tadašnje Via XX Settembre) u Rijeci.

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
Programski pravac: Doba moći