Izvrnuti džep: Četrdeset godina art ljubavi Vlaste Delimar – Vlasta Delimar

28.9.–3.10.2020., Željeznički kolodvor Rijeka, MMSU, HNK Ivana pl. Zajca

Svećenica hrvatskog performansa na turneji svojim art-životom

Vlasta Delimar neosporno je velika „svećenica hrvatskog performansa“ koja  tijelo (živi oblik) spretno i bez zadrške koristi kao jezik umjetničke komunikacije. Specifičnost Vlastinih radova prepoznajemo u skrivenoj subverziji kojom se umjetnica vješto poigrava. Ta subverzija egzistira u njezinoj umjetničkoj logici koja ostaje čvrsto vezana uz vlastito sebstvo, tj. stalnu upotrebu vlastitog identiteta. Sagledavajući lik i djelo Vlaste Delimar, jedina nepromjenjivost u 40 godina dugom umjetničkom životu jesu prikazi njezinog tijela koje u većini slučaja biva razotkriveno kroz raznolike prakse izlaganja.

U sklopu programa obilježavanja četrdeset godina vlastitog umjetničkog djelovanja, autorica je kroz 2020. inicirala mini art turneju po post-jugoslavenskom umjetničkom prostoru i gradovima koji su obilježili i njezino umjetničko djelovanje. Umjetnička prizma 70-ih i 80-ih godina na području bivše Jugoslavije posebno je u interesu Vlaste Delimar osobito ako se uzme u obzir da je to razdoblje uzajamnog reciprociteta tim više što jugoslavenska umjetnost nikada nije zaostajala za svjetskim trendovima. Doprinos kojim Vlasta zadužuje hrvatsku umjetničku scenu definiran je, između ostalog i galerijskim prostorima koji su afirmirali Vlastin umjetnički habitus, ali i obilježili povijest suvremene umjetnosti tih prostora – ŠKUC Ljubljana, SC Galerija Zagreb, SKC Beograd, Moderna galerija Rijeka (Mali salon), Dom mladih Skenderija Sarajevo…

Tako će Rijeka – grad koji pamti prve umjetničke performanse i akcije Vlaste Delimar, te MMSU, koji je kroz Bijenale mladih umjetnika dao okvir nekim od njezinih radova – nanovo postati poprištem Vlastine umjetničke intervencije i performansa u javnom prostoru. Taktilna komunikacija, Neposredno – posredna komunikacija samo su neki od motivirajućih naslova, koji i danas, sa svojim participacijskim predznakom postaju prilikom da se ispričaju neke neispričane priče.

Aktivnostima kojima će se obilježiti 40 godina Vlastinog umjetničkog stvaralaštva, u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti i HNK Ivana pl. Zajca autorica je odlučila ponuditi živo, novo čitanje vlastite prakse. Riječka turneja započinje multimedijalnom izvedbom Vlaste Delimar i Nevena Palečeka Papagena u HNK Ivan Plemeniti Zajc (28.rujna 2020.). Potom slijedi izložba na Željezničkom kolodvoru (01. listopada 2020.)  Uz aktivnu participaciju sudionika, prisjećamo se Vlastinih početaka u Rijeci 80-ih godina prošlog stoljeća (02. listopada 2020.) kroz performans u javnom prostoru. Uzimajući u obzir Vlastino prisustvo u djelovanju Grupe šestorice, te doprinos u oblikovanju umjetničkog časopisa Maj 75, na Željezničkom kolodvoru Rijeka održat će se sitotiskarska radionica (03. listopada 2020.) za širu javnost.Tim kolektivnim činom završava niz događaja kojima propitujemo novu praksu Vlaste Delimar temeljenu na starim radovima.

Fotografija: Vlasta Delimar, “Moja majica” 1981.