3. Bijenale industrijske umjetnosti – Ravno u sunce

31.7.–4.10.2020., MMSU, Labin, Raša, Pula, Vodnjan, Opatija

Aparati moći. Antika. Besposličarenje. Deindustrijalizacija. Društvena imaginacija. Estetika. Feminizam. Film. Industrija. Kolaps. Nerad. Post-rad. Solidarnost. Turizam. Utopija. Kroz suvremenu umjetnost.

Bijenale industrijske umjetnosti (IAB) međunarodna je izložba suvremene umjetnosti zamišljena kao eksperimentalni laboratorij koji u svojem ishodištu polazi od industrijske topografije Istre i Rijeke, a odražava pojave koje su oblikovale društveni i kulturni pejzaž regije, koncentrirajući se na specifičan kontekst triju gradova: Labina, Pule i Rijeke, uključujući i njihova najbliža susjedstva: Rašu, Vodnjan i Opatiju.

U tridesetak radova suvremenih hrvatskih i međunarodnih umjetnika, od kojih je dio realiziran posebno za izložbu, treće izdanja Bijenala industrijske umjetnosti, naslovljeno Ravno u Sunce, propituje odnos između umjetnosti i društva, s fokusima usidrenim u specifičnostima navedenih lokacija. U Labinu su to ideja podzemnoga grada, mogućnost konkretne utopije i deindustrijalizacija, u Puli tema filma kao aparata moći, antičko nasljeđe i deindustrijalizacija, a u Rijeci odnos rada i nerada te radikalni koncept svijeta post-rada koji napušta trenutno dominantnu ideologiju rada.

U tom smislu 3. Bijenale industrijske umjetnosti dotaknut će se i pitanja umjetničke i kulturne produkcije, kinematografije kao društvenog i ideološkog aparata, pitanja odnosa moći, politike i estetike, (ne)moći slika… Pogled usmjerava na stanje propale proizvodne infrastrukture, zanima se za posljedice deindustrijalizacije, računa na perspektive solidarnosti i feminizma, razmatra teme rada, posljedice razvoja turizma, nestajanje industrijske proizvodnje, preispituje stanje tenzija i kolapsa, mogućnosti društvene imaginacije i njihova utopijskog potencijala.

Izložbu kurira međunarodni kustoski tim: Gerald Matt (AT), Branka Benčić (HR), Christian Oxenius (DE/IT), Ksenija Orelj (HR), pod vodstvom L.A.E. XXI: Dean Zahtila, Predsjednik i Damir Stojnić, Umjetnički voditelj

Organizator: Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI)
Partneri: Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre (Pula), Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost (Vodnjan), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka), EVA International (Limerick, IE)
Programski pravci: Doba moći i Dopolavoro