O nama

MMSU, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci osnovan je 1948. g. Od samih početaka Muzej je programima poput prvih skupnih izložbi suvremene umjetnosti u Jugoslaviji, koje su se pod nazivom “Riječki salon” održavale 1954. do 1963., ” Biennala mladih umjetnika Jugoslavije”, 1960. – 1991., “Biennala mladih umjetnika Mediterana”, 1993. – 1997., trodijelnog istraživačko-izložbenog projekta koji daje pregled arhitekture moderne, secesije i historicizma u Rijeci, dovršenoga u razdoblju 1996. – 2003., te “Međunarodne izložbe crteža”, koja se redovito održava od 1968. do danas, izgradio reputaciju jedne od najprestižnijih institucija na području vizualnih umjetnosti u Hrvatskoj.
Zbog opće kvalitete rada MMSU je povjeravana prezentacija hrvatske umjetnosti i umjetnika na prestižnim međunarodnim manifestacijama kao što su Venecijanski biennale 1997. (Dalibor Martinis), Biennale u Sao Paolu 2004. (Zlatko Kopljar), Venecijanski Bijenale 2007. (Ivana Franke), 12. venecijanski bijenale – Međunarodna izložba arhitekture 2010. itd. Od 1991. godine MMSU redovito organizira predstavljanje Hrvatske na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Partner je u projektima programa Europske unije Program Kultura (2007-2013) i Kreativna Europa (2014. – 2020.): X-OP Exchange of art operators and producers, Soft Control, Password Printmaking, Risk Change te je nositelj projekta Antologije krijumčarenja. Ujedno je MMSU bio i partner europskog projekata Digitising Contemporary Art (DCA) u okviru CIP-ICT programa Europske unije.
Zbirka umjetnina MMSU-a danas obuhvaća više od 8.000 umjetnina koje pokrivaju razdoblje od kraja 19. st. do danas.
Muzej se u rujnu 2017. godine preselio na novu lokaciju u bivšu tvornicu Rikard Benčić.

Misija

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci kreativnim pristupom tradiciji moderniteta i živoj stvarnosti suvremene umjetnosti stvara dinamično, otvoreno i kritičko okruženje u kojem će javnost razumjeti i zavoljeti umjetnost današnjice.

Vizija

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci stvarat će i koristiti fleksibilne izložbe zbirke uz dinamične i atraktivne fuzije lokalne, nacionalne i internacionalne umjetnosti da u novu suvremeno opremljenu zgradu privuče sve kategorije korisnika i postane prostorom inspiracije, razmjene ideja i aktivnog sudjelovanja.

Vrijednosti

otvorenost, kreativnost, dinamičnost