David Maljković: “S kolekcijom”

31.1.2020. - 20.4.2020. @ MMSU

Izložba koja transformira Muzej moderne i suvremene umjetnosti u živo kolektivno tijelo izlažući ga brojnim interakcijama, s ljudima i događajima

Vizualni umjetnik David Maljković uspostavlja dijalog s kolekcijom Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Pri gradnji tog odnosa, u koji su osim Maljkovića i kolekcije uključeni i brojni suradnici, radovi iz kolekcije postaju više od običnih artefakata.  Oni dobivaju novo značenje, novu aktualnost i društvenu relevantnost, tijekom procesa koji se dešava s odmakom od uvriježenih muzeoloških sustava prezentacije i komunikacije umjetničkog rada, i u materijalnom i u simboličkom smislu.

Izložba transformira Muzej moderne i suvremene umjetnosti u živo tijelo, potencirajući u izložbenom prostoru i oko njega mnoštvo interakcija. Osim očekivanih interakcija kao što su razgovorni, radionički i izvedbeni programi, Maljković i njegovi suradnici – brojni drugi umjetnici različitih izraza i generacija – priređuju i neočekivano, poput pop-up bara i začudnih umjetničkih intervencija.

U dijalogu s kolekcijom nastaje i vizualni identitet koji s njom uspostavljaju studenti, polaznici master programa grafičkog dizajna Werkplaats Typografie iz nizozemskog grada Arnhema. S njima, te s WHW Akademijom iz Zagreba i Akademijom primijenjenih umjetnosti iz Rijeke od 22. do 29. ožujka ostvaruje se međunarodna studentska radionica čija je polazišna točka kolekcija.

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu. Njegove recentnije samostalne izložbe uključuju The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju bijenalu, 56. Venecijanskom bijenalu, 29. Bijenalu u Sao Paolu, 11. i 9. Istanbulskom bijenalu i dr., a radovi su mu dio kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalim Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.

Kustosica izložbe je Ivana Meštrov. Asistentica kustosice je Katerina Jovanović.

 

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka)
Suradnici: Dora Budor (New York), Niko Mihaljević (Zagreb), Nora Turato (Amsterdam), Petra Mrša (Rijeka/Zagreb), Radio Roža (Rijeka), Damir Čargonja Čarli (Rijeka), Branko Cerovac (Rijeka), Klas Grdić (Rijeka), Igor Rukavina (Rijeka), Žarko Violić (Rijeka),Theodor de Canziani (Rijeka), WHW Akademija (Zagreb), Werkplaats Typografie (Arnhem), studenti/ce Akademije primijenjenih umjetnosti (Rijeka)

 

Foto: Damir Žižić

Izložba je dio programa Europske prijestolnice kulture