English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba


GODIŠNJA IZLOŽBA VIJEĆA MLADIH BENČIĆ

Mali salon 18. – 22. 1. 2016.
Otvorenje: ponedjeljak, 18. 1. 2016. u 18:30 u Malom salonu

Izložba je otvorena u vremenu od 17 - 20 sati.


VMB pozivnica 2016.jpg


O PROJEKTU:

Vijeće mladih Benčić je projekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i kanadske umjetničke fondacije Musagetes. Radi se o okviru za neformalno obrazovanje unutar kojeg je uspostavljena ravnoteža između istraživanja, rada, igre i druženja. Posvećen je kulturno-umjetničkom odgoju djece te okuplja dvadesetak djece koja provode jedan vikend mjesečno u zajedničkim cjelodnevnim aktivnostima. Cilj Vijeća je upoznavanje djece s različitim oblicima umjetnosti, uključivanje u rad kulturnih institucija, ali i podizanje svijesti djece o povijesti njihovog grada, jačanje njihovog osjećaja pripadnosti, brige za prošlost, te pružanje osnove za razmišljanje o budućnosti grada.

Voditeljice projekta i autorice edukativnih programa Ivana Golob Mihić i Natali Bosić radionice temelje na individualnom pristupu, istraživanju i iskustvenom učenju, zalaganju u zajednici te partnerskim odnosima. Svaki mjesec posvećen je novoj temi (umjetničkom izrazu, aktualnom događaju u kulturnom životu grada...), a sukladno temi organizirana je suradnja s institucijama, organizacijama i stručnim suradnicima relevantnim za odabranu temu. Kada god je moguće radionice se održavaju na terenu u autentičnom okruženju kako bi se omogućila smislena povezanost sa životom djece i njihovim društvenim i kulturnim okruženjem.
U Vijeću mladih Benčić se njeguje i razvija sloboda mišljenja i djelovanja, smisao za stvaralaštvo i inicijativu, imaginaciju, socijalne i moralne vrijednosti, emocionalnu inteligenciju, sposobnost kritičkog mišljenja, smisao za samostalnost i aktivno sudjelovanje u demokratskom društvu.

O IZLOŽBI:

S krajem 2015. godine završava drugi ciklus projekta VMB koji se tradicionalno obilježava godišnjom izložbom na kojoj će biti prikazani rezultati jednogodišnjih rada i aktivnosti polaznika radionica. Ove godine polaznici radionica Vijeća mladih Benčić po prvi puta će dodijeliti nagrade Vijeća mladih Benčić za najboljeg umjetnika i radnika u kulturi/edukatora po izboru djece.
Otvorenje izložbe održat će se 18.01.2016. u 18:30 u Malom salonu. Bogati program upotpuniti će i koncert glazbenog sastava Wuna u pratnji mladih VJ-a (polaznika radionica).

Zadnji dan izložbe, 22.01. u 19 sati  biti će održana projekcija filma Preuzmimo Benčić. Vijeće mladih Benčić nasljednik je projekta „Preuzmimo Benčić“ koji je osmišljen i izveden od strane kanadske umjetnice Althee Thauberger 2013. godine koji je bio financiran, također, od kanadske fondacije Musagetes i Grada Rijeke.
Film je okupio preko sedamdeset djece između 6 i 13 godina. Tema filma obrađuje kompleks Benčić, napušteni industrijski kompleks koji je od 2000. godine prenamijenjen za kulturu i kreativne industrije. Kroz film radnici preuzimaju vodstvo nad kompleksom i pokušavaju ga „oživjeti“ na različite načine – kroz kulturu, umjetnost, nematerijalnu baštinu… Kako bi se zaista dočarao doživljaj i atmosfera okupacije, djeca i filmska ekipa okupirali su Benčić od 13. rujna do 23. listopada 2013. godine. Tokom okupacije radila su se istraživanja, vježbe, geste, ples, izvodila muzika te se pisalo o Benčiću i njegovoj povijesti. Djeca su tokom rada razvila snažan osjećaj pripadnosti prostoru i povijesnom značaju lokacije.
Isti dan 22.01. u periodu od 17:00-18:30 održat će se stručno vodstvo izložbom te info sat za svu zainteresiranu djecu i roditelje koji bi se tek htjeli uključiti u aktivnosti Vijeća mladih Benčić.


Voditeljice projekta: Natali Bosić, Ivana Golob Mihić
Nositelji projekta: umjetnička fondacija Musagetes, Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Dizajn deplijana: Marko Butorac
Kontakt:
vm.bencic@gmail.com
www.vijecemladihbencic.com


 

Powered by iSite