English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba

Mario Cvjetković

(ne)mogućnost

17.7. - 2.8.2015., Mali salon

Otvorenje: 17.7. u 20 sati
Performans: 17.7. u 19:59, Mali salon


marioCvjetkovic.jpg

Od 2012. nadalje, Mario Cvjetković radi pojednostavljenu, gotovo šturu dokumentaciju svojih akcija i intervencija u javnom prostoru, zaokupljen premještanjem sporednih situacija i uzgrednih pojedinosti iz statusa backstagea u prvi plan. Živopisnom obilju nema mjesta. Pogled biva decentriran. A autor samog sebe, i kao inicijatora i kao protagonista izvedenih akcija, kao da izbacuje iz fokusa i briše iz kadra. U izrežiranim prizorima prag između skrivanja i pokazivanja, prisustva i odsustva neprestano proklizuje. U radu Dno, kontejneri smješteni u blizini galerije bivaju prebačeni u njenu utrobu. Ili se pak autor u performansu Neprisutnost pojavljuje s ispuhivanjem cigaretnog dima, zadržavajući se dok ne popuši cigaretu.

Dok minimalnim zahvatima uprizoruje uobičajeno prikrivene restrikcije unutar javnog prostora, odnosno spornu razdjelnicu privatiziranog i društvenog, ekskluzivnog i svakidašnjeg, sebe samog pozicionira u uzmaku. Ograničenja vidljivosti koja i na formalnoj i na sadržajnoj razini prate radove, djeluju poput eksponenta ograničenja što karakteriziraju kako javni prostor, tako i (ne)mogućnost djelovanja samog autora. Umjesto samouvjerenosti i direktnog angažmana, nailazi namjerno zakazivanje, podbacivanje u sustavu izlaganja. Radove možemo prepoznati kao geste nijemog otpora koji se pozivaju na oskudnost, na uzmicanje od produktivnosti i učinkovitosti od samog početka. Kao neobavezno, ništa manje svojeglavo, osporavanje samorazumljivih imperativa vidljivosti, prisutnosti i umreženosti, nametnutih u doba spektakla vizualne komunikacije.

Životopis
Mario Cvjetković je rođen 1969. godine u Dubrovniku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine. Od kraja 1990-ih izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU-a. Živi i radi u Dubrovniku i Zagrebu.

Kustosi: Ksenija Orelj i Slaven Tolj

Foto: Ruta, performans, 2014. (iz arhive ARL Dubrovnik)

logo-rljn.jpg

Powered by iSite