English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba

Božena Končić Badurina

Nastaviti dok ne postane nesigurno

Mali salon, 12. - 24. 6. 2015.

Otvorenje: 12. 6. u 20 sati

Radno vrijeme: 13 – 20 sati, ponedjeljkom zatvoreno

 

lik 05w.jpg

Krećite se u struji posjetitelja. Hodajte umjerenim korakom bez naglih kretnji. Izbjegavajte glasan razgovor ili smijeh... Ovakve smo instrukcije mogli susresti na kolektivnom performansu Štićeni prostor kojim se Božena Končić Badurina predstavila na Bijenalu kvadrilateralu 2011. Kao glavni izvođač performansa publika se prepuštala pregledu zaštitara na ulazu te potom reagirala na ispisane upute o ponašanju kakve se iz sigurnosnih razloga često primjenjuju u većim galerijskim i muzejskim prostorima.
Igru skrivenih pogleda i interakcija pronalazimo i u novom projektu koji nas dočekuje u Malom salonu, sada protegnutu iz koordinata bijele kocke u odmjeravanje odnosa između galerijskog i urbanog prostora. Nastaviti dok ne postane nesigurno uvjetovan je pozicijom galerije u samom središtu grada, izlozima naslonjene tik uz ulicu u kojoj međutim nerijetko djeluje kao kulisni objekt, negoli kao njezino živo okupljalište i susretalište. U poduhvatu koji smjera da ulica i susjedstvo ulaze u galeriju, galerija izlazi na ulicu, galerija promatra samu sebe i ulicu, uvlači posjetitelja, umjetnica se koristi crtežima, tekstualnim i audio zapisom te živom izvedbom. Oprostoreni pogledi iz galerije prema vanjskom prostoru i obratno, mreža dvostrukih opažanja – onog koji promatra i onog koji je s druge strane, prometnuti su u središnje motive. Umjesto dokumentarnog prikaza o poziciji galerije u urbanom tkivu posredovanog iz lica neutralnog promatrača, ishod čini subjektivizirani portret o galeriji iz perspektive susjedstva. Markira nekoliko pozicija istodobno, preklapa unutarnja i vanjska očišta, a da pritom ne prikriva slijepe pjege i mjesta zadrške dnevne komunikacije. Točnost analitičkog uma proglašava sporednom. Zainteresiran za približavanje umjetnosti i publike, ostaje približan. Niti intelektualiziran, niti sentimentaliziran. Jednostavno rečeno, igriv.

Biografija
Božena Končić Badurina rođena je 1967. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1995. njemački i ruski jezik i književnost. Diplomirala je i na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. Izlaže od početka 1990-ih na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad primila je nekoliko nagrada. Članica je HDLU-a i HZSU-a.
U svom radu kombinira različite medije s naglaskom na performansu, tekstualnim radovima i crtežu. U posljednjih desetak godina organizirala je niz performativnih situacija i site-specific radova koji često uključuju publiku, izokreću uobičajene uloge između izvođača i publike i barem na kratko mijenjaju komunikacijske obrasce tipične za određeni kontekst.

Kustosica: Ksenija Orelj

Zahvale: Ljekarna Korzo, Radio Rijeka, Gloria Fabijanić Jelović, Sara Livaić, Robert Maloić, Omar Lović

Foto: Tinejdžeri, crtež na zidu, detalj, 2015.

 

mk.jpg

Powered by iSite