English
New Link
Aktivnosti
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka
 
Prijava na mailing listu
e-mail *
Polja označena s (*) su obavezna.
 
Pretraživanje
Predstavljanje zbornika

Promocija projekta i zbornika studentskih radova

Bajsom kroz meandar

četvrtak, 23.4., u 18 sati, MMSU

bajsom.jpg

Projekt Bajsom kroz meandar premijerno je predstavljen u srpnju u dvorištu osječke Galerije Kazamat u sklopu Osječkog ljeta kulture 2014., a imao je veliki odjek i recepciju među građanima. U njemu su sudjelovali studenti četiriju osječkih fakulteta – Umjetničke akademije u Osijeku, Filozofskog fakulteta, Učiteljskog fakulteta i Odjela za kulturologiju – a sastoji se od studentskih radova koje je na nekoliko svojih kolegija prikupila Helena Sablić-Tomić, dekanica Umjetničke akademije. Najbolje radove za uvrštavanje u ovo pisano djelo izabrali su urednici, sada već diplomirani studenti kulturologije Barbara Balen Domazetović, Snježana Barić Šelmić i Tomislav Levak te Igor Gajin, asistent na Akademiji. U dvadesetak radova, koji su produkt istraživanja i stvaranja ukupno 55 studenata, obrađene su mnoge zanimljive, široj javnosti još nedovoljno poznate teme, vezane uz poznate osječke lokacije, događaje i osobe, poput, primjerice, bludilišta u Tvrđi, alternativne kazališne scene u Osijeku, biciklističke kulture u Osijeku, Tvornice žigica Drava i drugih.

Sve radove, kao što govori i sam naslov zbornika, povezuju dvije komponente kao prepoznatljivi označitelji i simboli grada Osijeka: bicikl i biciklističke staze te meandar Julija Knifera jer je projekt realiziran u ovoj godini u kojoj se obilježava njegova 90. obljetnica rođenja i 10. obljetnica smrti.
 
Budući da je riječ o interdisciplinarnom projektu, on, osim zbornika, uključuje i projekciju prigodnog filma (potpisuju ga studenti kulturologije Mirna Šmit i Marin Bilandžić), koji će biti prikazan na predstavljanju.

Bajsom kroz meandar završni je dio trilogije zbornika studentskih radova, nastalih na inicijativu Umjetničke akademije i prve generacije studenata Odjela za kulturologiju. Prva dva su, Probudi se, protuho, zar ne znaš koliko je sati? (2010., nagrada za najbolji događaj na Osječkom ljetu kulture 2010.) te Koja si ti LEGEnda?! iz 2012., u kojem su studentske radove na sličan način "umrežavale" tramvajske linije.
           
Na predstavljanju zbornika sudjelovat će: prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku, Barbara Balen Domazetović, voditeljica Odsjeka za međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Umjetničke akademije u Osijeku, Tomislav Levak, asistent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Zen Špehar, apsolvent Odjela za kulturologiju - smjer Medijska kultura.
Predstavljanje će moderirati Davor Mandić.

Powered by iSite