English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Spajalica 2015.

Lara Badurina, Hommage Danu Flavinu

12. ožujka – 1. travnja 2015., Mali salon
Otvorenje: 12. ožujka u 19 sati
 
16. – 23.03. od 18 do 20 sati, Mali salon
Turbo Work in Progress, mapiranje svjetlosnih reklama u gradu sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka

Gosti predavači:
Lidija Butković Mićin, Svjetlo kao medij u hrvatskoj umjetnosti od šezdesetih godina / Neonske reklame i natpisi trgovina u Rijeci pedesetih godina, utorak, 17. 03. u 18 sati
Neđad Tokalić, Neonska reklama danas, četvrtak, 19. 03. u 18 sati

Promocija knjige i zatvaranje izložbe Hommage Danu Flavinu

Mali salon, srijeda 1.4.2015. u 17 sati


LaraBadurina.jpg

Izložba Lare Badurine vraća nas umjetnom svjetlu kao generatoru promjenjivih prostornih iskustava. Hommage Danu Flavinu koristi postojeće svjetlosne elemente pronađene u urbanoj infrastrukturi koji kompozicijom, materijalom i likovnim odnosima podsjećaju na Flavinove instalacije. Izložba se sastoji od svjetleće reklame Turbo, replike reklame s nebodera tvrtke Chromos u Zagrebu, koja prijenosom u galerijski kontekst postaje svjetlosna skulptura. Uz Turbo su izložene fotografije svjetlećih objekata, uočenih na različitim urbanim lokacijama, ali u otklonu od estetike urbanih okvira u kojima egzistiraju. Fotografijom izdvojena tijela ne prenose komercijalnu namjenu i dnevnu funkciju, već djeluju apstrahirano i stilizirano.
Izdvajanjem svjetlosnih elemenata iz urbanog u galerijski prostor upućuje se na njihovu prisutnost u našem životu, dok se svakodnevni prostor ulice prepoznaje kao okrilje u kojemu je provedna  prikrivena umjetnička intervencija. Pritom Badurina ne prisvaja, pa naknadno stilizira izdvojena rasvjetna tijela kao što to čini Flavin, već prijevodom u medij fotografije postiže stilizacijski učinak, svejedno pod predznakom minimalističke estetike.
 
Na izložbu se nadovezuju radionica sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti i razgovori s posjetiteljima. Radionica i razgovori polaze od registriranja svjetlosnih instalacija koje su u urbanom krajoliku u funkciji reklame. Fotografijom se propituje prisutnost i vidljivost neonskog svjetla u u širem središtu Rijeke. Otvara se i pitanje koliko je danas ova tehnologija u upotrebi, u kojim kontekstima, ali i što nam to govori o socijalno-ekonomskoj infrastrukturi grada.


 

Promocija knjige i zatvaranje izložbe Hommage Danu Flavinu

Mali salon, srijeda 1.4.2015. u 17 sati

Knjiga umjetnika, Hommage Danu Flavinu, u izdanju autorice Lare Badurine i MMSU-a, prvi je u nizu homaža kojim autorica bilježi, a potom kroz svoje radove interpretira utjecaje njoj značajnih autora. Autorica skreće pažnju na američkog skulptora Dana Flavina koji je svjetlo afirmirao kao industrijski proizvedeno rasvjetno tijelo – fluo cijev, zanimajući se pritom za njegovu estetsku komponentu.
Na tragu njegovog interesa za vizualni ritam kojeg skulptura postiže u prostoru, knjigu umjetnika je koncipirala kao neprekinuti niz apstraktnih uzoraka postignutih kompjuterskom manipulacijom, čime pažnju usmjerava na suprotno, na dokumentiranje izvornog stanja materije svjetla zatečene u javnom prostoru, kojeg nam prenosi kao osjetilni doživljaj i estetsko iskustvo.
 
Nakon predstavljanja knjige, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka predstaviti će radove koji su nastali tijekom dvotjedne radionice mapiranja svjetlosnih reklama u Rijeci. Studenti će obrazložiti različite pristupe istraživanju svjetlećih reklama u urbanoj jezgri, a rezultati radionice biti će objedinjeni u katalogu koji će se otisnuti tijekom travnja.

Ovim događajem ujedno zatvaramo Spajalicu #3.

Biografija:
Lara Badurina rođena je 1968. u Rijeci. Diplomirala je 1993. i magistrirala kiparstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani 2003. godine. Izlaže od kraja osamdesetih u različitim likovnim medijima, za koje je primila priznanja i nagrade. U posljednjem desetljeću okreće se projektima koji su usmjereni temama iz svakodnevnog života. Svojim recentnim radovima postavlja pitanja o originalnosti umjetničkog djela i nacionalnih okvira umjetničkog djelovanja.
Uz likovnu djelatnost bavi se scenografijom i oblikovanjem svjetla. Članica je i suosnivateljica neprofitnih udruga A3 i Trafik u Rijeci.
www.larabadurina.net

Foto: Turbo, Ul. grada Vukovara 271, neonska rasvjeta, 2012

 


 

Powered by iSite