English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba

Marijana Vukić Pende

T.U.P.

11. - 28. 9. 2014.

Otvorenje: četvrtak, 11. rujna 2014. u 21 sat, MMSU


tup1.JPG


U svom umjetničkom radu od 2006. godine do danas Marijana Vukić Pende bavi se posljednjom dubrovačkom tvornicom T.U.P. (Tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda). Na izložbi koja je prvotno postavljena u Kući Bukovac u Cavtatu, a koju riječka publika ima priliku vidjeti u MMSU, predstavljen je presjek dugogodišnjeg istraživačkog procesa u čijem su središtu pitanja o radu, vrijednosti rada i vrijednosti materijala od kojeg radnici stvaraju u kontekstu teškoća kroz koje prolazi tvornica u razdoblju poratne tranzicije i borbe za opstanak proizvodnje.

Izložene skulpture i video radovi nastali za vrijeme svakodnevnog boravaka umjetnice u pogonu tvornice T.U.P.  kroz reciklažu tvorničkog materijala i pretvaranjem istog u skulpture i objekte, ali i korištenjem, ali ne i iskorištavanjem, svih tvorničkih potencijala, uz posebnu podršku radnika koji su podijelili svoja iskustva s umjetnicom što je zabilježeno i u video radu koji donosi priču jednog od starijih radnika tvornice i pomogli svojim radom u nastajanju ovih djela. Narativ video rada postaje tako priča o sudbini tvornice i radnika koji su svoju egzistenciju vezali za nju i pomaže nam tako da shvatimo kontekst i razloge zbog kojih je nastao ovaj rad. 

Umjetnica koristi odbačeni materijal koji se zbog greške ne koristi u proizvodnji ili preuzima već gotove, dotrajale, predmete koristeći klasičnu ready made metodu ili pak od predmeta koji se više ne koriste kreira nove objekte i skulpture. U svim radovima posebnu ulogu ima svjetlo ili odsustvo svjetla koje kroz vrijeme i različite poglede mijenja površinu i izgled skulpture.
Izložba je odraz same tvornice i svakog njenog dijela: vremena za koje nismo sigurni da je prošlo, prostora za kojeg nismo sigurni da je stvaran, proizvodnje za koju nismo sigurni da postoji, slike propadanja, a zapravo pulsirajućeg življenja i nove nade.


tup.JPG

Powered by iSite