English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Galerija SIZ u Malom Salonu

Société Réaliste

x≃tortions

11. - 26. 9. 2014., Mali salon
otvorenje izložbe 11. rujna 2014. u 20 sati


societeRealiste.jpg

 

Iznuđivanje [extortion] je kriminalno djelo kojim netko nekoga prisiljava da djeluje ili misli na određen način kroz primjenu sile, prijetnji, ili zastrašivanja; distorzija [distortion] je čin savijanja jednog dijela objekta u jednom smjeru a drugog u suprotnom smjeru.

U sklopu svoje prve samostalne izložbe u Rijeci, Société Réaliste predstavit će rad pod naslovom x≃tortions, krovna metafora koja implicira ujedno i prisilno preuzimanje izvanjskih objekata umjetnosti, ali i kao metodologija, torzija i distorzija racionalnih objekata u svrhu izmjene njihovog značenja. U kojoj mjeri je umjetnička praksa prisilna preinaka stvarnosti? U galeriji će promatračica biti suočena s izborom recentnih radova s kojima Societe Realiste iznuđuje estetsko oružje za ideološku borbu iz boje, dosjetki, geografskih karti, tipografije, u obliku serije grafita i sve-opsežne instalacije.

Société Réaliste je pariški umjetnički kolektiv kojeg u lipnju 2004. godine osnivaju Ferenc Gróf i Jean-Baptiste Naudy. Kao metode umjetničkog rada koriste politički dizajn, eksperimentalnu ekonomiju, teritorijalnu ergonomiju i konzulting za društveno uređivanje. Politehnički razvijaju svoje koncepte kroz forme izložbi, publikacija i konferencija. 2014. godine Société Réaliste predstavlja rad na samostalnoj izložbi u Londonu ("Mottopsy", Tenderpixel) i Budimpešti ("‘amal al-ğam‘", acb Gallery) a sudjelovali su i u brojnim grupnim projektima u Almatiu, Beogradu, Bialystoku, Bombaju, Budimpešti, Chatouu (Fr), Foncquevillersu (Fr), Helsinkiu, Košicama, New Yorku, Nicosii, Norwichu, Pécsu, St-Ouenu (FR) i Beču.

U petak, 26. rujna 2014, Société Réaliste predstavlja svoju novu knjigu “Najbolja američka knjiga 20 stoljeća” [The best American book of the 20th century], koju izdaje Onomatopee (Eindhoven) a dizajnira ProjectProjects (New York), na Njujorškom sajmu umjetničkih knjiga, PS1, New York.

Ovogodišnji program galerije SIZ kuriraju Fokus Grupa i Nemanja Cvijanović.
Galeriju SIZ podržava Gradski ured za kulturu Grada Rijeke i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

Powered by iSite