English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje

Spajalica

Igor Eškinja

Ažuriranja

Mali salon 17. 4. - 18. 5.

Otvorenje: četvrtak, 17. 4. u 19 sati

Vodstvo kroz izložbu: četvrtak, 24. 4. u 19 sati

http://spajalicacopula.wordpress.com/


Proteklih sedam godina od posljednje samostalne izložbe održane u Malom salonu, Eškinja koristi kao vremenski i sadržajni okvir nove izložbe Ažuriranja.
Propitivanje mogućnosti i granica opažanja i dalje je u središtu umjetnikova interesa. Minimalni prostorni zahvati sa jednostavnim, mahom potrošnim materijalima, ostaju bazirani na prijelazima između dvije i tri dimenzije, između materijalnosti i dematerijalizacije, vidljivog i prikrivenog. Spojem teksta i slike, Eškinja bilježi vlastitu umjetničku biografiju, a da pritom proigrava uobičajeni faktografski pristup. Slikovni se materijal direktno odnosi na dosadašnje radove, u vidu foto-reprodukcija, dokumentacije postava ili popratnih elemenata određene izložbe. Tekstovi su pak prisvojeni iz različitih područja, od domene društvenih mreža, područja suvremene umjetnosti, do Gestalt psihologije. Sagledani sami za sebe izgledaju kao opća mjesta, generički izrazi koji bi mogli stajati uz vrlo različite fenomene. U novom kontekstu, pročitani u direktnoj korelaciji s pojedinim radom, odjednom gube na općenitosti, postaju specifični, ali se i očituju kao subjektivno odabrani momenti. Pokretljiv međuprostor slike i teksta otvara pitanja o manipulaciji čitanjem/gledanjem, o mjestima krivog tumačenja, nastajanju šumova i nesporazuma.
Na općoj razini izložba postaje povod za propitivanje načina filtriranja informacija i održavanja pažnje u hiper medijaliziranom svijetu. Na onoj umjetničkoj ispostavlja se kao poziv za promišljanje statusa suvremenog umjetnika, osobito njegove nomadske pozicije, rastegnute između brze i bespoštedne dinamike međunarodne scene te usporenosti lokalnog konteksta i uvjeta produkcije. Stoga ne iznenađuje da su izloženi citati pretežno na engleskom jeziku, u dosluhu sa crnohumornim radom Mladena Stilinovića iz 1992., An Artist Who Cannot Speak English Is No Artist.

Igor Eškinja (Rijeka, 1975.), diplomirao je slikarstvo kod prof. Carla Diraca na Accademia di Belle Arti u Veneciji 2002.
Izlagao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, poput, Dan Zatem, Galerija Alkatraz, Ljubljana, Slovenija (2013.); Interieur Captivant, MAC-VAL, Vitry sur Seine, Francuska (2012.); Jedan na jedan (s Viktorom Popovićem),  Galerija Umjetnina, Split (2011.); te od skupnih, Nulta točka značenja, Camera Austria, Graz, Austrija (2013.); 2nd Ural Industrial Biennal, Ekatarinbourg, Rusija (2012.); Rearview Mirror, Power Plant gallery, Toronto, Kanada (2011.).       
Sudjelovao je na više rezidencijalnih boravaka, te je višestruko nagrađivan za svoj rad. Radovi mu se nalaze u javnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu, poput, Musee D'Art Contemporain, Val de Marne, Pariz, Francuska; FRAC – Pays de la Loire, Carquefou/Nantes, Francuska; MAXXI – Museo nazioniale delle arti del XXI secolo, Rim, Italija.

Igor Eškinja - CV

Kustosice: Ksenija Orelj Sabina Salamon

cropped-logo1.jpg Izložba je dio programa Spajalica.

Projekt podržavaju: Program Europske unije – Kultura (2007. - 2013.), Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Francuski institut, Zagreb, Goethe institut, Zagreb 

mkrh.jpg grb grada TIFF ZA  PC.jpg grb pgz.jpg insitut francais logo.jpggoethe_institut.jpg 
kultura logo.jpg “With the support of the Culture Programme of the European Union”

Powered by iSite