English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba video radova

Tomislav Pavelić
100 pokušaja (da se promjeni sve)

Mali salon, 28 .3. - 10. 4. 2014
Otvorenje, petak, 28. 3. u 19 sati


lakoća1.jpg

Uz tek jedan zvučni rad, video postav Tomislava Pavelića u Malom salonu, sužen je na pet radova objedinjenih naslovom Sto pokušaja da se promjeni sve. Mali broj radova trebao bi pridonijeti prozračnosti ambijenta i neposrednosti doživljaja repetirajućih radnji koje izvodi sam autor. Izbor može poslužiti kao osmatračnica za njegove dosadašnje umjetničke preokupacije i detektor promjena  - nekoć prisutne kućne teme samoće i zajedništva, izostanka identiteta i potrage za njim sasvim su nestale iz vidokruga novijih Pavelićevih radova. Serija 100 pokušaja potvrđuje da disfunkcionalnost egzistencije izlazi iz fokusa, a nadomješta ga mogućnosti ostvarenja iscjeljujuće sreće. Isto potkrjepljuje naslov u kojem osjećamo podsmijeh i autocenzuru – neku vrstu pristanka na sve što se čini prosječnim, svakdanjim, naprosto životnim. Ne ulažući u napor da bude precizan, s namjerom da u 100 pokušaja izmjeni sve, autor objavljuje pomirbu s pukim postojanjem, najavljuje oslobođenje od postizanja bilo čega apsolutnog.
Neprestano ponavljanje radnji ljuljanja, hodanja, micanja ušima, skakanja, buđenja-drijemanja) promašuje svrsishodnost i dokazuje izdržljivost. 100 pokušaja napad su na utočište idealizma u kojemu je autor još nedavno često tražio skrovište (2005-2007; Plamen sam, ja sam sam; Božić, jaslice). Ne nalazeći ga, sklon je zapustiti društvo zaraženo klicom napretka i znanja, kada bi zamjena bila moguća. Tako pronalazi način da se odmetne smislu, čak doskoči dokolicom pušući u maslačak, mičući ušima, skačući u more. Automatizmom kakvog su njegovali nadrealisti.
Posjetitelj se može susresti s deja-vu situacijama, postići zrcalnu identifikaciju ili ostati sasvim ravnodušan prema autorovim temama. Međutim, 100 pokušaja označuje ključan preokret u autorovom promatranju ukupnosti bivanja što se iščitava u načinu snimanja: uhvaćena u svakidašnjoj običnosti, kamera kao da ne bira, niti mijenja rakurs, već iz ruke, u slobodnom hodu, nehotice hvata ponekad frenetičan, češće statičan kadar. U ovom, ili onom slučaju, stječemo utisak da pratimo neplanirani kadar, u kojima Pavelić jasno zagovara da se odriče smisla bezrezervno zakoračuje u pomirenje sa svime.
Nakon riječke, u svibanjskom terminu, slijedi osječka epizoda izložbe predstavljajući drugačiji set iz Pavelićeve video ladice.

Powered by iSite