English
New Link
Aktivnosti
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka
 
Prijava na mailing listu
e-mail *
Polja označena s (*) su obavezna.
 
Pretraživanje
Program grafičkih radionica

PasswordPrintmaking Logo 01 RGB_s.jpg

Password: Printmaking @ MMSU_Rijeka_Hrvatska
(2012.–2014.)

18. 3. - 5. 4. 2014.


Izložba: Europski autori grafike iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti
MMSU, 18. 3. - 5. 4. 2013.
Otvorenje: utorak, 18. 3. u 19 sati

Izložba Europski autori grafike iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti dio je popratnog programa europskog projekta Password: Printmaking u koji se, kao sakupljač i izlagač grafike, uz ostale partnere iz Europske unije – Belgije, Estonije, Poljske, Slovenije i Španjolske, uključio i riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. U skladu s usmjerenjem projekta, za izložbu su, među ostalima, odabrani autori čije je podrijetlo ili stvaralaštvo vezano za europske zemlje iz kojih dolaze partneri u projektu, kao i hrvatski grafičari koji su svojim inovativnim pristupom kulturi otiska bitno obilježili europsku umjetničku grafičku produkciju.

Tridesetak izloženih grafika, nastalih od kraja 60-ih godina prošlog stoljeća do danas, zastupljeno je u različitim tehnikama tiska, tematike i koncepcije. Od istaknutijih europskih imena, na izložbi su predstavljeni Richard Mortensen, Alberto Biasi, Otto Piene, Tadeusz Lapinski, Friedensreich Hundertwasser, Giuseppe Zigaina i Victor Vasarely.

U okviru izložbe bit će organiziran program radionica i predavanja vezanih uz grafiku i Password Printmaking projekt. 

Radionica: Grafika sad! ('Riječka priča')                      
Voditeljice: Iva Gobić Vitolović, Emanuela Santini i Celestina Vičević
MMSU, Dolac 1/II, 20. ožujka 2014., od 18 do 21 sat
(radionica je namijenjena učenicima srednjih škola)

Polaznici će se na radionici upoznati sa osnovnim principima grafičkih tehnika (duboki, visoki i plošni tisak), te demonstracijom tiska - štampanja postojećih matrica u tehnikama dubokog i visokog tiska. Nakon toga polaznici će steći iskustvo stvaranja vlastitih originalnih grafika u tehnici dubokog i visokog tiska (suha igla i linorez): izrada crteža, upoznavanje sa zrcalnom simetrijom prijenosa rada na već pripremljenu matricu, te otiskivanje matrice.
Tema radionice su riječki motivi: industrijska baština (dizalice, kontejnerski terminal i sl.).
Nakon tiskanja matrica slijedi upoznavanje sa konceptom umjetničke knjige, kao i sa primjerima raznovrsnih knjižnih konstrukcija. Radionica završava demonstracijom izrade knjižne konstrukcije nazvana Riječka priča u koju će biti umetnuti osušeni grafički listovi sudionika ove radionice.
Materijal za rad osiguran, sudjelovanje besplatno.

radionica.jpg

Radionica rukom rađenog papira
Voditeljice: prof. Maja Franković i Dora Bakek, mag.art.
Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (prostorija 17/I. kat), 25. ožujka 2014., od 17 do 19 sati
(radionica je otvorena za javnost)

Radionica je namijenjena svim uzrastima, a demonstrirati će se izrada papirnih listova. Rukom rađeni papir zauzima posebno mjesto u tiskanju umjetničke grafike, a posebno je podesan kao nositelj umjetničkog otiska kojim se želi postići neki poseban efekt. 
Materijal za rad osiguran, sudjelovanje besplatno.

Radonica: Suha igla: stablo i pozivnica
Voditeljica: Kristina Restović
MMSU, Dolac 1/II, 27. ožujka 2014. od 18 do 21 sat
(radionica je otvorena za javnost)

Kroz radionicu suhe igle polaznici će se upoznati sa ovom osnovnom, direktnom grafičkom tehnikom dubokog tiska. Nakon uvoda svaki polaznik će raditi na svojoj cinčanoj matrici i proći kroz grafički proces od prijenosa skice ili direktnog rada iglom, preko ispravka i probnog otisaka do tiska i gotovog, pravilno označenog grafičkog lista.

Predavanje: Tomislav Brajnović, Direktna umjetnost - intervencija u povijesno kulturni prostor Belgije
MMSU, Dolac 1/II, 1. travnja 2014., 18 sati

Predstavljanje rezidencijalnog boravka i procesa rada tijekom trotjednog boravka u Frans Masereel Centrum u Kasterleeu (Belgija) u travnju i svibnju 2013. u sklopu programa Password: Printmaking – Artists Residencies.

tomislav brajnovic.jpg

Radionica: Riječka knjiga ('Od grafičkog lista do korica') 
Voditeljice: Iva Gobić Vitolović, Emanuela Santini i Celestina Vičević
MMSU, Dolac 1/II, 3. travnja 2014., od 18 do 21 sat
(radionica je otvorena za javnost)

Radionica se nastavlja na prethodnu grafičku radionicu: Grafika sad! ('Riječka priča') na kojoj su polaznici tiskali grafičke listove s motivima grada Rijeke.
Grafički listovi sa prethodne radionice će se spajati u knjižni blok pri čemu polaznici aktivno sudjeluju i uz stručno vodstvo oblikuju/rješavaju lakše zadatke upoznavajući specifične alate, materijale i načine te osnovne principe izrade umjetničkih knjiga.
 
Cilj radionice je upoznati polaznike sa konceptom umjetničke knjige kao zasebne umjetničke forme te načinima i raznovrsnosti knjižnog uveza.
Radionica započinje sa upoznavanjem koncepta umjetničke knjige, kao i sa primjerima raznovrsnih knjižnih konstrukcija. Polaznici će izrađivati korice, knjižni blok, dizajnirati i vizualno oblikovati knjigu kao zasebnu umjetničku formu.

Materijal za rad na radionicama osiguran, sudjelovanje besplatno.

Prijave na radionice: 051 49 26 15, 051 49 26 11, martinela.dragicevic@mmsu.hr

http://password-printmaking.eu/

Izložba Lozinka: Grafika

FB fotogalerija prethodno održanih radionica

kultura logo.jpg “With the support of the Culture Programme of the European Union”

 

Powered by iSite