English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba

Dragana Sapanjoš, Riot / Pobuna,

11. 12. 2013. – 4. 1. 2014., Mali salon

Otvorenje: srijeda, 11. 12. 2013. u 19 sati

Sergio Benvenuto – predavanje, petak, 13.12.2013. u 18 sati, Mali salon

Kustosica: Ksenija Orelj

riot_w.jpg

O izložbi:
Pomno režiranim situacijama u kojima se pojavljuje u ulozi redatelja, scenografa, koreografa, Dragana unosi mikro-diverzije u rutinirane forme međuljudske komunikacije. Provjerava naš emotivni toplomjer, gostoljubivost, prijaznost, sreću, kao i one zasjenjene predjele, poput agresije, frustracije, nelagode... Ubacujući smetnje u stereotipne identifikacije normalne društvene slike, navodi nas na razmišljanje o tome kako definiramo – kako živimo dobar život, te koga isključujemo kao ono nepoželjno. Propituje što prihvaćamo kao opća pravila ljepote, zadovoljstva i uspješnosti, pred pozadinom vrhovne vrijednosti kapitala i sve ubrzanije i virtualnije ljudske komunikacije. Kao jedno od pitanja sugerira: postaje li naše okruženje nalik onom sretnih robova, u kojem je 'biti sretan' u prvom redu izjednačeno s posjedovanjem materijalnih dobara, pothranjivanjem moći, prestiža i zavisti?
Prostor galerije prestaje biti homogen. Postaje ispunjen kontradikcijama, disfunkcionalnim stvarčicama, začudnim, ekscentričnim pa i grotesknim situacijama. Dragana mijenja galeriju u hotel po modelu 1:1, s recepcijom, čekaonicom i jednom sobom. Ispravno smo dočekani, ali od nesvakidašnjeg 'osoblja' koje nas iz predvorja vodi ravno u sobu, u kojoj više nismo sigurni što dalje učiniti. Susrećemo sami sebe u stanju između budnosti i nijemosti, a neskladnosti koje pokušavamo ukrotiti pod jednu formulu ostaju stršati i remetiti uglađenu površinu izvanjske pristojnosti našim prikrivenim strahovima. Hotelski aranžman postaje metafora sleep modea, modusa preuzetog iz informatičke domene koje korelira sa ljudskim stanjem stalne pripravnosti. Prisutnost postoji, ali u nekoj vrsti zamagljene aktivnosti, u kojem osjetila postaju sve više mlitava dok prostor i vrijeme odmora izmiču. Ovakva atmosfera i trodijelni ritam prostora može asocirati na biografski ciklus; na pitanje koliko živo prolazimo kroz životni vijek, otvoreno i bezbrižno u doba djetinjstva (sugerirano u ulaznom dijelu, u etapi recepcije), blesasto i zavodnički kroz mladenaštvo (sugerirano u predvorju), te samotno kroz posljednju stanicu koju najavljuje rečenica Starenje je nepristojno…

O umjetnici:
Dragana Sapanjoš rođena je 1979. godine u Novigradu. Završila je Accademia di Belle Arti di Brera, Milano 2004. godine. Izlaže samostalno i na grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu od 1999. Živi i radi u Milanu i Novigradu. Dobitnica je više nagrada, među kojima, Studio Grent Viafarini Milano, nagrade Udruge talijanskih kolekcionara ACACIA; godišnje nagrade za suvremenu umjetnost - Premio Moroso.
http://www.draganasapanjos.net/dragana/home.html

 

DS.jpg

ds1.jpg

ds2.jpg

ds5.jpg

ds3.jpg

Foto: A. Saška Mutić


softLogo.jpgProgram se organizira u sklopu projekta Soft Control

EU_flag_cult_SL.jpg “With the support of the Culture Programme of the European Union”

 

logo MK.jpg


Zahvala: Prvim riječkim mažoretkinjama


 

Powered by iSite