English
New Link
Aktivnosti
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka
 
Prijava na mailing listu
e-mail *
Polja označena s (*) su obavezna.
 
Pretraživanje
Mali salon

Predstavljanje časopisa Archives Loaded
                                                               
Nikola Blašković

četvrtak, 17. 10. 2013. u 19 sati, Mali salon


Projekt Archives Loaded započeo je kao ideja za izložbu, ali konačni je oblik prezentacije pronašao u formi časopisa kojega je osmislio, pokrenuo i uredio umjetnik Nikola Blašković. U časopisu su predstavljeni arhivi umjetnika koji najvećim dijelom povezani s njihovim radnim prostorima, Achima Bittera, Tomislava Brajnovića, Marijana Crtalića, Tomislava Gotovca, Wolfganga Hainekea, Informbureau (Nikole Blaškovića), Isolde Loock, Horst Mülera, Jürgen O. Olbricha i Silvia Vujičića.
Misao vodilja Nikole Blaškovića u idejnom koncipiranju projekta je arhiv kao fragment svijeta i model umjetničkog mišljenja koji može obuhvaćati sve, od pronađenih artefakata do samih umjetničkih djela koja se nalaze u nerazdvojivoj vezi s riznicom stvari koja ih okružuje, odnosno s kontekstom iz kojega su nastali. (…) U časopisu su pojedinačni arhivi umjetnika sami po sebi tretirani kao umjetničko djelo ili meta-djelo, a put kroz njih je, tumači Blašković, put koji slijedi misao umjetnika: „Kad postane vidljivo kako umjetnik razrađuje svoj arhiv, kako ga posreduje, kako u njemu istražuje i oblikuje, to omogućava dublji uvid i razumijevanje povezanosti i sklada, odnosno pruža nove mogućnosti razumijevanja kreativnih procesa pojedinih umjetnika. Arhiv posreduje tehniku ili način razmišljanja umjetnika, način na koji svladava stvarnost i razumijeva je. Tako su arhivi umjetnika nakrcani (loaded) višestrukim značenjima.“ (Iz teksta Ive Rade Janković)

Na promociji će, osim Nikole Blaškovića, sudjelovati i Tomislav Brajnović. Časopis Archives Loaded objavljen je u izdanju Weserburg, Studiumzentrum für Kunstlerpublikationen, Bremen.

 

Powered by iSite