English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Galerija SIZ u Malom salonu

Lala Raščić
Nema zemlje do slobode

Mali salon, 2. - 8. listopada 2013.

Otvorenje: 2. listopada u 20 sati

lalaRasic.jpg

SIZ galerija predstavlja samostalnu izložbu Nema zemlje do slobode umjetnice Lale Raščić. Na izložbi će biti prikazana tek završena dvo-kanalna video instalacija Nema zemlje do slobode, kao i već ostvarena, ali do sada još ne predstavljena hrvatskoj publici, video instalacija i serija pripadajućih staklenih panela Bilo koji predmet.

U oba spomenuta projekta, Lala polazi od teksta koji postaje studija slučaja interpretirana ili analizirana kroz izvedbu za kameru. U video instalaciji Bilo koji predmet polazište za scenarij postaje nekoliko slučajno pronađenih, izmještenih stranica, a njihova analiza provlači se kroz tri različita jezika, nižući informacije bez prevođenja, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Za razliku od Sophie Calle, koja secirajući pismo bivšeg ljubavnika dobiva tragi-komičan rezultat, rad Bilo koji predmet nalikuje rješavanju misterija kroz čije se rješavanje pronađeni tekst smješta u precizan geopolitički kontekst zapadnog Balkana i progovara o međuodnosima koji na ovom području postoje više od stoljeća a posljedice vuku do danas.

U dvokanalnoj video instalaciji Nema zemlje do slobode Lala kao polazište uzima literarno djelo − putopis. Radnja se odvija na području rijeke Mississippi. Narativ proizlazi iz zapažanja Elisea Reclusa, mislioca iz 19. stoljeća, anarhista i geografa. Reclus kroz svoju knjigu Put do New Orleansa [A Voyage to New Orleans], piše o doticajima modernosti s prirodom, bilježi mlado američko društvo, a njegov opis se doima kao opis današnjeg društva.

Iako lociranje ova dva rada u dva udaljena kraja svijeta, možemo prvenstveno pripisati tome da umjetnica živi na potezu između ove dvije lokacije, u povijesnim narativima radova počinjemo uočavati sličnosti. Ako izuzmemo partikularnost specifičnog konteksta, u oba slučaja umjetnica smješta sadašnjost u konkretan povijesni slijed.


Ovogodišnji program galerije SIZ kuriraju Fokus Grupa i Nemanja Cvijanović.
Galeriju SIZ podržava Gradski ured za kulturu Grada Rijeke i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

DSC0103.jpg

DSC0134.jpg

DSC0141.jpg

DSC0062.jpg

 

 


 

Powered by iSite