English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje

Izložba radova profesora i suradnika Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

Dinamički prostor Rijeke - povodom 50. obljetnice obrazovanja u području likovnih umjetnosti u Rijeci - temelja nastanka Akademije primijenjenih umjetnosti

MMSU, 10. – 28. rujna 2013.

Otvorenje: utorak, 10. rujna u 20 sati

 

apuri400.jpg

 

Na izložbi Dinamički prostor Rijeke biti će izloženi radovi profesora i višegodišnjih suradnika Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.
Izložba uključuje i radove iz zbirki MMSU-a nekadašnjih profesora Odsjeka likovnih umjetnosti te donedavnih i sadašnjih profesora Akademije primijenjenih umjetnosti.

Popis izlagača na izložbi

Od Odsjeka za likovne umjetnosti do Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta  u Rijeci korijene svojeg osnutka ima u Odsjeku likovnih umjetnosti osnovanog 1963. pri Pedagoškoj akademiji u Rijeci. Pokrenut je kao dvogodišnji studij koji je pripremao buduće nastavnike likovnog odgoja u osnovnim školama.
Osnutkom Pedagoškog fakulteta 1977., Odsjek za likovne umjetnosti priprema novi, četverogodišnji studij te akademske godine 1979/1980. upisuje prve studente koji će nakon diplomiranja postati profesori likovne kulture. Ovaj je studij predstavljao preteču dvopredmetnih studijskih grupa jer su se sada podjednako studirali praktični likovni predmeti  kao i povijest umjetnosti.
Godine 1998. Pedagoški fakultet preimenuje se u Filozofski fakultet pa tako i Odsjek za likovni odgoj i likovne umjetnosti postaje sastavni dio te visokoškolske institucije. Tijekom svog djelovanja kvaliteta studiranja postepeno se povećavala posebno prelaskom iz dvogodišnjeg u četverogodišnji studij 1979. Rezultat takve naobrazbe bila je evidentna pojava brojnih likovnih pedagoga , umjetnike i povjesničara umjetnosti na području Rijeke i šire okolice. 2003. Odsjek doživljava  daljnji razvitak te se odlukom  vijeća Odsjeka odlučuje podijeliti na dva segmenta: zaseban Odsjek za povijest umjetnosti koji ostaje pri Filozofskom fakultetu te početak konstituiranja Akademije primijenjenih umjetnosti.
Tijekom 2004. Akademija dobiva dopusnicu za rad Ministarstva obrazovanja i športa, a u studenom 2005. godine konstituirana je današnja Akademija primijenjenih umjetnosti kao nova umjetničko-nastavna  sastavnica Sveučilišta u Rijeci.
Zasnovana je kao visokoškolska ustanova koja njeguje  kontinuiranu propulzivnu raznovrsnost stilova, materija, ideja te snažnu i prepoznatljivu tradiciju umjetnika i pedagoga i njihovih radova. Cilj formiranja Akademije je unapređenje estetskog i intelektualnog okruženja u kojem se potiče i uči najviši stupanj kreativnosti i kritičkog mišljenja. Vizualno razmišljanje i njegova kreativna ekspresija osnove su svakog intelektualnog djelovanja u području likovnih i primijenjenih umjetnosti, a Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci jedina je visokoškolska institucija u Hrvatskoj koja njeguje primijenjene umjetnosti.


red. prof. Maja Franković

majkus.png

Siniša Majkus, crtež 1, 1991.

hladnikž.png

Želimir Hladnik, Na putu za Flengi,
drvo, metal, vosak, v. 39 cm

mbz.png

Marina Banić-Zrinšćak, Glava,
akril na platnu, 100 x 150 cm, 2012.

Powered by iSite