English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Galerija SIZ u Malom salonu

Juliana Borinski
1+1=0 surogati

Mali salon, 28. 8. - 6. 9. 2013.
Otvorenje: srijeda, 28. kolovoza u 20 sati

 

JulianaBorinski.jpg

SIZ galerija u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti predstavlja samostalnu izložbu 1+1=0 surogati, pariške umjetnice Juliane Borinski u Malom salonu. Umjetnica kritički pristupa pitanju vrijednosti kroz umjetničke geste koje brišu, mijenjaju i prevode vrijednost novca, preciznije valute Europske unije.

Centralni rad na izložbi 1+1=0 je objekt napravljen od dvije uništene kovanice od jednog Eura, koje ispražnjene od svoje originalne monetarne vrijednosti, dobivaju novu vrijednost. Vanjski obruči Euro kovanica spojeni su u specifičan oblik, postajući pritom umjetnički rad i nakit, ovisno o načinu prezentacije. 1+1=0 neograničena je naklada objekata precizno definiranog apstraktnog oblika koji je kao takav zakonski patentiran u Francuskoj i u EU - što je moguće samo prikrivanjem činjenice da je spomenuti oblik stvoren uništavanjem novca, ilegalnim činom.

1+1=0 svojevrsna je nova valuta, čija se vrijednost ne može odvojiti od vrijednosti Eura. Ovaj čin moguće je razumjeti kao suprotnost ukidanju konvertibilnosti američkog dolara u zlato, što američka vlada čini 1971.

Ipak na izložbi 1+1=0 surogati, sam objekt neće biti izložen.

Baš kao što se protok kapitala ne može vizualizirati osim u vidu prikaza raznih oblika/stadija njegove cirkulacije, izložba predstavlja surogate objekta 1+1=0, kroz proces njegovog nastanka, distribucije i prezentacije.

Video Prelude pokazuje proces uništavanja Euro kovanica; razdvajanje vanjskog kruga od središta kovanice. Video je nalik radu Ivana Mudova, prethodno predstavljenog u galeriji SIZ. Dok nas zaigrani ulični trik kojim se služi Mudov zabavlja lakoćom odvajanja centra od vanjskog kruga kovanica, čini se da Julianina metoda pristupa ovoj radnji prilično ozbiljno, kao pravom proizvodnom procesu - ili ne?

Juliana Borinski je brazilsko-njemačka umjetnica koja živi i radi u Parizu. U svom radu koristi pokretne i nepokretne slike u polju eksperimentalne fotografije, videografije i medijske instalacije, eksperimentirajući sa vezom između ikonografije i ikonoklazma.

Galeriju SIZ podržava Gradski ured za kulturu Grada Rijeke i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

*Podružite se s umjetnicom na otvorenju uz konzumaciju osvježavajućih napitaka.

Powered by iSite