English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba

THOMAS A. ØSTBYE

IMAGINING REALITY

Mali Salon, 19. - 28. 7. 2013.

THOMAS_web.jpg

"Zanima me stvarnost, beskonačno kompleksna stvarnost. Ja sam dio te kompleksnosti, koristim različite alatke i pristupe da uđem u nivoe stvarnosti. Nije uvijek lako znati na kojem se nivou nalazim i po kojem nivou kopam, a uvijek postoji još, dublje, više za otkrivanje. Kad mi se čini da imam cjelovitu sliku, znam da sam u krivu. A kad je nešto toliko jednostavno da je shvatljivo, a istovremeno je previše kompleksno da bih to u potpunosti dosegnuo, znam da sam na dobrom putu."

Ovim riječima Thomas Østbye - norveški vizualni umjetnik, redatelj, fotograf, filmaš - govori o temi izložbe "Imagining Reality" koja će u petak 19. srpnja, u 20 sati, biti otvorena u Malom salonu, u sklopu međunarodne filmske radionice Ex Oriente + Refineri.

Kad Thomas Østbye govori o realnosti, on to govori iz pozicije filozofa i komparativnog teologa što po vokaciji jest, ali i iz pozicije vizualnog umjetnika koji i kad kopa po dubini istovremeno kopa po površini - vidljivog, vizualnog.
Za Mali salon je pripremio nekoliko videa i jedan videoloop kojima je zajedničko da se bave različitim gledanjem na, kako on to kaže, fenomen stvarnosti.

Tako će prvo s čim će se posjetitelj izložbe susreti biti videoloop lica trojice muškaraca koji gledaju u kameru a zapravo gledaju sami sebe u ogledalu ("Waiting Dynamics"). Potom gledatelj prelazi na instalaciju "Screening" čija je autorica Kaja Leijon, te na Østbyeov video "Take #2" - hibridni doks koji tematizira empatiju.
Posljednji video koji Østbye prikazuje zove se "Human", a taj je i najupečatljiviji. Njime autor pita, Koliko se možemo približiti drugoj osobi prije nego li to postane nehumano, ili možda previše humano?

Video instalacije zaokružit će i jedna fizička instalacija nazvana WAHRHEIT - slova od metala koja stoje na ulazu u galeriju, tako da ih posjetitelj mora zaobilaziti. Uglovi su im oštri i napukli pa je iz slova moguće izvesti različite riječi kao što su WAR, HEI... Inače, Wahrheit na njemačkom znači Istina, a na norveškom zvuči kao dvije različite riječi, kao "war" - rat i kao "het" - nježnost, obzirnost, pažljivost..


Thomas Østbye (1979., Oslo) jedan je od najtalentiranijih i najnagrađivanijih norveških redatelja mlađe generacije. Osim filmom, bavi se i fotografijom te video instalacijama. Dosad je kao redatelj osvojio niz umjetničkih i filmskih nagrada, uključujući i nagradu na CPH:DOX-u.
U Rijeci, osim što izlaže u Malom salonu, i predaje na poznatoj međunarodnoj filmskoj radionici Ex Oriente Film koja se održava od 17. do 22. srpnja, po prvi put u Hrvatskoj. Također, njegov će višestruko nagrađivani dokumentarac "Imagining Emanuel" biti prikazan na brodu Galeb (Molo longo), u petak 19. srpnja u 21 sat.

Program Ex Oriente Film u Rijeci organizira Udruga Ukus iz Rijeke (dokumentarci "Marijine", "Zimsko čudo", "Kamo?"), u suradnji s Institutom dokumentarnog filma iz Praga. Tijekom radionice, radit će se na razvijanju ukupno 18 (međunarodnih) filmskih projekata, a s autorima radi niz vodećih europskih i hrvatskih konzultanata za područje filma, filmskih i festivalskih producenata, organizacijskih menadžera, redatelja, sveučilišnih predavača.

Više na www.ukus.tv/manifestacije/refineri-exoriente-film-2013


Wahrheit 1.jpeg

 

Powered by iSite