English
New Link
Aktivnosti
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka
 
Prijava na mailing listu
e-mail *
Polja označena s (*) su obavezna.
 
Pretraživanje
Performans
ZAGREBAČKA PIVOVARA U BENČIĆU

Performans Damira Čargonje Čarlija u Ex-Tvornici Rikard Benčić, od 22 sata, 1.07. 2013., na dan ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju
ŽUJA
kapital
eu
=
Zakon

 
Zahvaljujući sinergiji Kapitala, riječke paleoindustrijske baštine ( kompleks Ex-Tvornice „Rikard Benčić“ ), znakovitog datuma 1.07.2013., i višegodišnjeg ugostiteljsko – transartističkog iskustva u galerijskim, ne-galerijskim i site-specific uvjetima, Damir Čargonja Čarli ima osebujnu prigodu da razvije, nadogradi i globalizira ili barem „proširi na EU – teritorij“ svoj već znameniti ciklus performansa pod nazivom „Zagrebačka pivovara“.
Odgovarajući svojedobno „u onom teškom času“ Juri – Jupiteru ( „E moj druže beogradski...“), zloguki Bora Čorba („E moj druže zagrebački...) izrazio je, odnosno formulirao, neke od ne tek mogućih već realno prilično djelatnih, učinkovitih i općeproširenih stereotipa o „zagrebačkom“ mentalitetu i o stanju „bratstva-i-jedinstva“ na Ex-Yu „ex-teritoriju“. A „pjesnički“ komentirajući temu „Otcepitva“ sročio je opake stihove: „Hoće da se ocepe bečki kočijaši / Pa neka se ocepe – kada nisu naši!“ ili tome slično, da ne provjeravamo bez potrebe, upućujući time i na neke tipično – retroavangardističke ikonografske motive poput „bečkog kočijaša“,koji se,u „Ex-Yu-imaginariju“, pa i „mitologiji“ razlikuje od, recimo, „Sluge“, britanskog batlera, kakav je onaj iz filma Josepha Losey-a / Butler /,glumački maestralno interpretiranog od strane Dirka Bogard-a.
U radikalnoj poetici i izvedbi Damira Avdića ( „Mein Kapital“ ) suočeni smo s teškim afektivnim stanjem u „prosječnog“ Rodriga, Konstantina...et al ( Katalonija, Sparta...) sučeljenog s „Merkelicom“ i aktualnim stanjem stvari u-i-izvan EU, na koja u svome performansu u Ex Tvornici Benčić, u dramaturgijski, režijski i koreografski puno „neo-baroknijoj“ verziji od ranije „konobarske“, „minimalno-ugostiteljske“.
S obzirom na neumitne posljedice uspješne postkomunističke tranzicije / pretvorbe i korporativnog kapitalizma, performans je artističko-ugostiteljsku djelatnost u žanru konobarenja nadopunio galerijom posttranzicijskih protagonista u živopisnoj akciji distribucije i konzumacije „Žuje“, koja je, naravno, Zakon. Uz uračunati rizik da totalni teatar ( Mefisto! ) ugrozi i proguta također i same izvedbene umjetnike, zajedno s naturščicima „za šankom“. „Euroskeptik?“ E moj Rodrigo!:))  
 
Tekst:
Branko Cerovac

ZagPiv.jpg

Powered by iSite