English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba

Ara Guller-Rijeka.jpg

Ara Güler

Oko Istanbula

Mali salon, 1. 3. - 15. 3.


 

 


Ara Güler, spada među naznačajnije fotografe dvadesetog stoljeća. Rođen je u Istanbulu 1928. godine gdje se i školovao. U novinama Yeni Istanbul, 1950. započinje karijeru fotoreportera, a neposredno nakon toga, kada Time Life otvara podružnicu u Turskoj, Güler postaje prvim dopisnikom s Bliskog Istoka. Kvaliteta i vještina ubrzo su ga dovele do novina Paris Match, Stern i članstva u agenciji Magnum. Još davne 1961. British Journal of Photography Year Book proglasio ga je jednim od sedmero najboljih fotografa na svijetu, čime je ušao u antologiju svjetske fotografije.
Ne samo da je pokazao naročitu umješnost u portretiranju (primjerice Winstona Churchilla, Pabla Picassa, Salvador Dalija), nego je pokazao nesvakidašnji osjećaj za grad u kojem je proveo život, uspijevajući kamerom zahvatiti ritam gradske vreve, prizore Istanbulske svakodnevice u poraću, o čemu svjedoči i izbor tridesetak fotografija koje trenutno putuju kroz Hrvatsku, a u Malom salonu na Korzu 24, biti će na ogled od 1. do 15. ožujka 2013. Riječka izložba četvrta je (Pula,  Zagreb, Šibenik) posjeta Hrvatskoj.
Fotografije Are Gülera nalaze se u zbirkama Francuske nacionalne knjižnice u Parizu, Sheldon kolekcije Sveučilišta Nebrasca, te privatnim kolekcijama u Bostonu, Chicagu, New Yorku, Ludwig Museumu u Kölnu.

Organizatori izložbe: Hrvatsko-tursko društvo Rijeka, Hrvatsko turska udruga prijateljstva Zagreb, Zaklada Ara Guler, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Izložbu su omogućili:  Veleposlanstvo Republike Turske u Zagrebu, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te turske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj: Kent Bank, Dogus Grupa, Rixos Hotel Dubrovnik, Turkish Airlines.

Brodari sa 3122_Zlatnog roga.jpg

Brodari sa Zlatnog roga, Stari most Galata i Nova džamija, 1956.

Dzamija Fethiye.jpg

Džamija Fethiye, 1968.

 

Karakoy.jpg

Karaköy, 1954.

Powered by iSite