English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
MMSU u gostima

Upali svjetlo, mrak je

galerija MKC Split, 16- - 30. 5. 2012.

MRAK-JE-U-DOMu.JPG

Umjetnici:
Alen Floričić, Aleksandar Garbin, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Goran Petercol, Viktor Popović, Nika Radić, Davor Sanvincenti, Damir Stojnić, Goran Škofić, Mirjana Vodopija

Kustosice: Ksenija Orelj i Sabina Salamon

Nakon riječkog postava u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Upali svjetlo, mrak je, predstavlja se u Multimedijalnom kulturnom centru Split. Izložba se koncentrira se na umjetničke radove koji kao radni materijal koriste svjetlo, kao prvi preduvjet vidljivosti, dio svakodnevice i svakodnevnog govora.
Reflektirajuće, goruće, gibajuće, statično, izlomljeno i zagušeno svjetlo, predstavlja nasumično nabrojeno, nekoliko pojavnosti svjetla koje u kulturološkom i antropološkom smislu oduvijek nosi značenje dobrog i svetog, a kao medij u umjetnosti postoji u dva osnovna oblika. Tako razlikujemo ranije razdoblje postojanja prirodnog svjetla, kada se umjetnost služila materijalima koji su dočaravali ili koristili efekte svjetla (vitraži u srednjovjekovnim crkvama, boja u slikarstvu), te relativno nedavni izum umjetnog svjetla. Uporabu umjetnog svjetla, svjetlećih predmeta (žarulja, neon, svjetleće boje), pratimo od početka 20. stoljeća naovamo, kada su znanstvena dostignuća potakla brz i intenzivan razvoj medija što je po mišljenju jednog od današnjih teoretičara svjetla i kustosa, Petera Weibela, navijestilo moderno doba.
Budući neopipljivo, a istovremeno omogućujući da stvari budu vidljive, svjetlo je idealno sredstvo za postizanje perceptivnog osjećaja beskonačnog prostora i nematerijalnosti. Njegovo fizikalno svojstvo kompatibilnosti s elementima zraka, vode i vatre, te neka vrsta isključivosti spram čvrste materije koja ga jedina uspijeva ukrotiti i zatvoriti u kućište, proizvela je velik raspon eksperimenata u vizualnim umjetnostima, posljedično uočljivih i na ovoj izložbi. Uz prepoznate autore svjetlosnih instalacija, predstavit će se i oni koji povremeno ukoračuju u svjetlosni medij.
Djelomično, ili u potpunosti oslonjeni na njega, radovi s različitih pozicija koriste učinke medija svjetla u formi lightboxa, instalacija s reflektirajućim i transparentnim materijalima, običnih žarulji, neona ili LED-ica, ekstenzija u fotografiji i videu; sve do sjene, od svjetla neodvojive pojave. Uz radove iz zbirki, izložba obuhvaća i radove pozvanih umjetnika: Alena Floričića, Viktora Popovića, Davora Sanvincentija, Damira Stojnića i Gorana Škofića.
Pored više mogućih tumačenja, naslov izložbe zahvaća i činjenicu da svjetlo participira i podržava kreaciju, posljedično i život. Mrak mu je suprotan.

 

Powered by iSite