English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Retrospektiva Tomislava Gotovca

Predstavljanje knjige TOMISLAV GOTOVAC: ANTICIPATOR KRIZA

Ponedjeljak, 20. studenog 2017. u 17 sati, MMSU

TG_bookw.jpg

 

U ponedjeljak, 20. studenog 2017. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održat će se predstavljanje knjige Tomislav Gotovac: Anticipator kriza, nastale kao glavna publikacija retrospektivne izložbe Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte.

Knjiga Tomislav Gotovac: Anticipator kriza nastala je suradnjom kustosa, kritičara, povjesničara umjetnosti, teoretičara i umjetnika. Time se ističe složenost i interdisciplinarnost Gotovčevog rada, koji se odvijao između filma, performansa, fotografije i likovnih umjetnosti u vremenu samoupravnog socijalizma, postsocijalizma, tranzicije i početka globalne krize. 

Fokus knjige Tomislav Gotovac: Anticipator kriza je na kritičkim, kustoskim i teorijskim razinama prezentiranja i interpretiranja njegovog života i djela. Nastoji pokazati umjetničko djelovanje Tomislava Gotovca kao anticipaciju suvremenih umjetničkih, kulturalnih i društvenih promjena koje vode od društva stabilnosti 1960-ih godina do suvremenog društva globalne i europske krize. Time se umjetničko djelo Tomislava Gotovca pokazuje u historijskoj i anticipatorskoj perspektivi.

Tekstovi su svrstani u četiri cjeline:

- Memorija: moć umjetnika
Suočavaju se individualna sjećanja na Tomislava Gotovca s historizacijom njegovog djela i konteksta hrvatske i internacionalne neoavangarde.

- Film: eksperimentalni i / ili antifilm
Prezentiraju se istraživanja izvornog, a to znači filmskog rada Tomislava Gotovca u hibridnom polju fascinacija američkim filmom, eksperimentalnim filmom i antifilmom.

- Između: taktički postmediji.
Razvoj Gotovčevog umjetničkog rada prati se u međuprostorima različitih medijskih i umjetničkih praksi od kolaža, intervencija, performansa do aproprijacije.

-  Rekonstruirani subjekt: zavjera slike svijeta
Ukazuje se na afektivnu prirodu Gotovčevog života i umjetničkog rada koja vodi od sasvim intimnog čina do mitologizacije vlastitog života i ljudskog bivanja u svijetu skrivenih i otkrivenih političkih, seksualnih i, svakako, umjetničkih zavjera.

Knjigu Tomislav Gotovac: Anticipator kriza predstavit će urednički tim knjige: Miško Šuvaković, Darko Šimičić, Ksenija Orelj i Nataša Šuković, autorice i autori tekstova Suzana Marjanić, Boris Ružić i Diana Nenadić, te Slaven Tolj, ravnatelj MMSU-a i Emina Višnić, direktorica Rijeka 2020.   
 
Na predstavljanju knjige razgovarat će se o umjetnosti Tomislava Gotovca, o sjećanjima na Gotovca i njegove svjetove, o prirodi eksperimentalnog filma i antifilma, o taktičkim postmedijima unutar različitih umjetničkih disciplina kao i o rekonstruiranju Gotovčevih urotničkih predodžbi svijeta.

Autorice i autori tekstova: Goran Petercol i Goran Trbuljak, Diana Nenadić, Marija Katalinić i Boris Ružić, Ana Janevski, Janka Vukmir, Ana Ofak, Andrej Mirčev, Suzana Milevska, Suzana Marjanić, Darko Šimičić, Miško Šuvaković, Ksenija Orelj i Nataša Šuković.
Dizajn knjige: Ana Tomić i Marino Krstačić Furić
Prevoditelji i lektori: Lidija Toman i Graham McMaster
Izdavač: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Suizdavač: RIJEKA 2020 d.o.o.
Podrška:  Zbirka Kontakt u vlasništvu Erstegrupe i ERSTE fondacije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Primorsko - goranska županija 

 

logo knjiga tg.jpg

Powered by iSite